filteri close
Objavljeno: 20.12.2021. Image source: Foto: Pexel/Web Daytona
300x600

Iznenađujuće je koliko ljudi preskače trbušnjake dok vežba.

Evo razloga zašto da na sledećem treningu pobedite sebe i odradite turu trbušnjaka:

1. Potpomažu pravilno držanje tela

Trbušni mišići igraju ključnu ulogu u držanju, podršci kičmi, ravnoteži, stabilnosti i respiratornim funkcijama kao što je disanje.

Izgradnja snage i izdržljivosti u ovim mišićima je od suštinskog značaja jer stvara prednosti kao što su poboljšano držanje, smanjen bol u leđima, poboljšana ravnoteža i stabilnost i potencijalnu pomoć pri disanju.

2. Poboljšavaju sportske performanse

Mnogi sportovi ili naporne aktivnosti zahtevaju ravnotežu, stabilnost i snagu jezgra. Vežbe za stomak ciljaju ove mišiće i na taj način vam pružaju osnovnu snagu dok izvodite aktivnosti.

Naučite da raspoznajete mitovi i istine o vežbanju

Ovi treninzi omogućavaju sportistima da prenesu više energije iz svog mišićnog jezgra u udove, čime se povećavaju performanse i rezultati, za razliku od sportista koji imaju slabije trbušne mišiće.

3. Smanjuju bol u donjem delu leđa

Ovaj problem pogađa mnoge ljude. Slabi trbušni mišići doprinose pojačanom bolu u donjem delu leđa. Mišići donjeg dela leđa koji se ne vežbaju postaju kruti u predelima zglobova i mogu dovesti do hroničnog bola u donjem delu leđa.

Vežbe za stomak ciljaju ove mišiće leđa i kičmu, čineći ih fleksibilnijim i manje krutima, čime se smanjuje bol.

Ovi treninzi takođe poboljšavaju držanje tela prilikom hodanja, stajanja ili sedenja, smanjujući tako pojavu bolova u leđima povezanih sa lošim držanjem.

4. Poboljšavaju fizičku stabilnost

Kao što smo spomenuli, vežbe za stomak ciljaju na trbušne mišiće koji su važni za držanje i ravnotežu. Stabilnost je posebno od vitalnog značaja za ljude koji se bave sportom, i starije osobe koje su u opasnosti od stalnih prevrtanja i klizanja.

Ono što treba da znate ako vežbate: Elementi dobrog treninga

Vežbe za trbušnjake jačaju mišiće oko kičme i poboljšavaju držanje jer je težina tela pravilno raspoređena. Dobro držanje je ključno za povećanje samopouzdanja i dobro zdravlje kičme.

Vežbe za stomak takođe poboljšavaju harmoniju između mišića u telu koji igra glavnu ulogu u ravnoteži, držanju i stabilnosti.

5. Poboljšavaju sposobnost podizanja većih tereta

Vežbe za stomak pružaju snagu za podizanje težine. Pojedinac koji se radi treninge za trbušne mišiće je spremniji da podiže veće težine bez izazivanja oštećenja kičme. To je zato što treninzi za trbušnjake jačaju torzo i pomažu da se obezbedi stabilna osnova za podizanje tereta.

6. Smanjuju telesne masti

Vežbe za stomak pomažu u smanjenju telesne masti, što je problem povezan sa mnogim bolestima životnog stila kao što su dijabetes i gojaznost. Povećanjem mišićne mase u predelu stomaka, telesni metabolizam se povećava i sagoreva se više masti. 

Bonus savet: Bitan je izbalansiran trening za dobre trbušnjake

Trbušni mišići zahtevaju jačanje kao i ostali mišići tela. Iako ovi treninzi doprinose dobrom izgledu i vitkijem telu, imati unutrašnju mišićnu snagu je glavni cilj kojem treba težiti kada radite vježbe za abdomen.

Vežbe za stomak, međutim, ne eliminišu same telesne masti. Ako zaista želite da smršate, raznolikost je ključna. Isprobajte izbalansiran trening koja uključuje dosta kardiovaskularnih vežbi, neke treninge otpora za ukupnu snagu i naravno, ne zaboravite da radite na trbušnjake!