filteri close
Objavljeno: 28.04.2022. Image source: Foto: Pixabay/andreas160578
300x600

Ako imate poteškoća da čitate izbliza ili od gledanja u ekran celog dana, možda će vam trebati naočare da biste smanjili naprezanje očiju.

Lako ih je nabaviti naočare. Zakažite pregled kod oftamologa, nabavite recept i kupite naočare prema njegovim upustvima. Videćete jasnije i osećaćete se bolje.

Ali kako znate da treba da posetite očnog lekara? Proverite da li i vi spadate u neku od ovih šest grupa:

1. Ne možete da čitate izbliza

Ako se mučite da biste pročitali šta piše na vašem telefonu ili na meniju u restoranu (česta pojava za osobe starije od 40 godina), možda imate prezbiopiju. Naočare, operacija vida i kontaktna sočiva mogu pomoći.

Iako su naočare za čitanje odlične za čitanje na blizinu (kao što je čitanje menija, knjige, itd), nisu najbolje za celodnevnu upotrebu. Progresivna sočiva, koja su malo skuplja, pomoći će vam da vidite i blizu i daleko.

2. Mučite se sa vidom na daljinu

Ako imate poteškoća da razaznate udaljene predmete, možda ste kratkovidi. Takođe se zove miopija, kratkovidost je najčešći uzrok oštećenja vida kod ljudi mlađih od 40 godina.

Dobar izbor kako za sočiva, tako i za naočare za kratkovidost su sočiva visokog indeksa (za tanje, svetlije naočare) i sočiva sa antirefleksnim premazom.

Navike kojima kvarimo vid, a nismo ih ni svesni

3. Treba vam jače svetlo da biste videli

Jedna stvar koja starijim očima olakšava fokusiranje je više svetla. Ako vam je potrebno više svetla kod kuće, možda bi trebalo da kupite jače sijalice.

Ako imate problema sa čitanjem dok ste napolju, zakažite očni pregled da biste saznali zašto i koja vrsta sočiva za naočare bi mogla biti najbolja za vaše potrebe.

4. Imate problema sa vidom noću

Noćno slepilo (niktalopija) je problem sa vidom koji pogađa dosta ljudi.

Lečenje zavisi od osnovnog problema sa vidom. Simptomi noćnog slepila mogu pratiti nekoliko stanja, kao što su kratkovidost, katarakta i povrede oka.

U težim slučajevima može biti potrebna operacija vida, ali naočare sa antirefleksnim premazom mogu dosta pomoći da se osećate bezbednije tokom noćne vožnje.

5. Vid vam je zamućen

Zamagljen vid može biti uzrokovan bilo kojim problemom sa očima, uključujući prezbiopiju i kataraktu, uobičajena stanja kako vaše telo stari.

Ako je vaš zamagljen vid rezultat katarakte, operacija vida može rešiti vaš problem. Ali ako nije povezano sa kataraktom, naočare na recept ili multifokalna kontaktna sočiva verovatno mogu pomoći.

5 saveta kako da zaštite oči tokom leta

6. Bole vas oči od gledanja u ekran

Gledanje u ekran satima (na poslu ili kod kuće) može izazvati glavobolju, crvene oči i zamor očiju.

Lek za sindrom kompjuterskog vida (takođe poznat kao digitalno naprezanje očiju) često je par kompjuterskih naočara.

Kompjuterske naočare pomažu u fokusiranju vašeg srednjeg vida, a to je rastojanje između vašeg lica i monitora. Takođe su dizajnirane i da blokiraju ili filtriraju plavo svetlo, što će vam olakšati da zaspite nakon dugog dana buljenja u ekrane.

Ako imate bilo koji od znakova da su vam možda potrebne naočare, pronađite očnog lekara u vašoj blizini. Šanse su da vam par naočara može olakšati da vidite bolje, čitate menije, bezbednije vozite noću i osećate manje naprezanja očiju kada gledate digitalne uređaje.