filteri close
Objavljeno: 22.01.2020. Image source: Foto:Pixabay/silviarita
300x600

Osim bolesti i stanja, postoje i neki sitniji problemi koji nisu baš za lekara, ali nam smetaju. Neke od njih sami sebi pravimo.

Nijedno telo nije isto, svako reaguje drugačije na različite stvari, ali svi smo ista rasa, isti rod, pa se tako susrećemo sa raznim telesnim problemima koji su svima zajednički.

Pišemo "problemi", a ne bolesti, jer za bolesti znamo da su simptomi uglavnom ujednačeni i znamo kako se leče.

Opet, govorimo o nekim situacijama koji mogu da nam naprave fizičke probleme ili nelagodu, prolazne i ne zaista ozbiljne, ali koje mogu da izazovu neprijatnosti.

Ovo su neke sitnice koje mogu (dakle, "mogu", ne "moraju") da nam izazovu probleme.

1. Natrijum lauril sulfat

Šta on izaziva?

Afte

Natrijum lauril sulfat (NLS) često nalazimo u mnogim pastama za zube. Osim što čisti, on može oštetiti omotač od zdravih bakterija u vašim ustima, što može izazvati iritaciju tkiva i afte (ranice u ustima).

Rešenje: Pređite na neku od pasta za zube koje nemaju NLS. Osim toga, nemojte jesti previše limuna i ananasa ili pomorandži, jer vam njihova kiselina može iritirati usta.

2. Ledeni voćni sokovi, žvakaće gume bez šećera

Šta one izazivaju?

Dijareju

Voćni sokovi pomešani s ledom mogu biti puni fruktoze. Žvake bez šećera sadrže zaslađivače sorbitol i manitol, a ništa od toga telo ne može lako da apsorbuje iz creva. Previše može navući vodu u creva, što omekšava stolicu.

Rešenje: Jedite manje slatkiša, ili ih bar jedite polako.

3. Previše kafe

Šta ona izaziva?

Bol u stomaku

Kofein pospešuje proizvodnju želudačne kiseline, koja može iritirati želudac, i izazvati bolove.

Rešenje: Ne pijte kafu na prazan stomak niti kad ste gladni. Pređite možda na kafu bez kofeina.

4. Sir, hot-dog

Šta oni izazivaju?

Glavobolje

Sir sadrži aminokiselinu tiramin. Viršle sadrže nitrite. Oba mogu izazvati promene u krvotoku mozga, što može dovesti do pulsiranja u glavi jer se krvni sudovi grče i šire.

Rešenje: Izbegavajte hranu sa mnogo tiramina: oraščiće, konzervisanu hranu, prezrelo voće, vino i pivo. Jedite samo viršle koje ne sadrže konzervanse, dakle, one iz mesare.

5. Uske cipele

Šta one izazivaju?

Grčeve u stopalu, žuljeve

Mišići se prirodno stiskaju i opuštaju. Kad su dugo zarobljeni u uskoj obući, oni se zgrče.

Rešenje: Ako ne možete nositi komforniju obuću, probajte da pod tabanima kotrljate nešto, na primer, lopticu za tenis da biste potakli cirkulaciju i opustili mišiće. To radite svakog dana.

6. Tuširanje vrelom vodom

Šta to izaziva?

Suvu kožu

Iako je tuširanje toplom vodom dobro pred spavanje, stalno kupanje vrelom vodom uz obične sapune skida sa kože ćelije koje zadržavaju vlagu. Osim toga, uklanjaju i prirodnu zamašćenost kože, što sve zajedno dovodi do suve kože.

Rešenje: Nemojte se dugo tuširati, uvek u mlakoj vodi i upotrebljavajte hidratantne kreme. Posle tapkanjem peškirom pokupite višak vode, ali ostavite malo vlage na koži da je ova upije. Posle možete naneti i neki hidratantni losion.

7. Pepermint posle jela

Što on izaziva?

Gorušicu

Posle obilnog obroka želudac je pod pritiskom. Pepermint opušta mišiće i može dovesti do refluksa kiseline, jer opušta mišić između jednjaka i želuca, što vraća kiselinu u grlo.

Rešenje: Smanjite porcije, jedite polako i izbegavajte sve namirnice koje bi vam mogla izazvati gorušicu: prženu hranu, čokoladu, vrlo masnu hranu, alkohol, napitke s kofeinom i kisele namirnice.

Izvor: Men's Health