filteri close
Objavljeno: 18.07.2023. Image source: Foto: Pixabay/Clker-Free-Vector-Images
300x600

Kako pravilno oprati veš? Bakterije u vešu se vrlo brzo razmnožavaju

1. Ne ostavljajte vlažnu odeću dugo da stoji

Neki ljudi ostavljaju odeću da stoji u korpi nedeljama pre nego što je očiste. Neke klice mogu preživeti toliko dugo.

Virusi i gljivice mogu umreti u roku od nekoliko dana. Ali Escherichia coli  i Salmonela, koje mogu izazvati dijareju, mogu preživeti nekoliko nedelja. Staphilococcus aureus, koji izaziva stafilokokne infekcije na koži, može preživeti mesec dana. Ako ste stavili vlažnu odeću u korpu sa ostalim vešom, bakterije će se raširiti po celoj korpi.

2. Test mirisa ne radi

Možda ćete pokušati da odlučite da li je nešto dovoljno prljavo za pranje po svom mirisu. Ali vaš nos ne može da otkrije miris bakterija. Kada ste u nedoumici, operite veš.

3. Dečiju odeću perite posebno

Deca mogu da pokupe klice sa mnogo mesta koja možda niste očekivali, kao što su autosedišta, vaš mobilni telefon ili tablet, sportska oprema (uključujući strunjače), kutije za ručak, ruksaci i igračke za kućne ljubimce.

Da biste smanjili širenje tih bakterija u vašoj porodici, perite odeću vašeg deteta odvojeno.

Takođe, je korisno obaviti odvojeno pranje kada neko u vašem domaćinstvu ima dijareju ili prehladu.

4. Operite ruke kad god dodirnete veš

To će smanjiti šansu da se razbolite. Takođe, će biti manje verovatno da ćete širiti klice po svom domu.

5. Perite odeću u toploj vodi

Da biste ubili bakterije u vešu, perite odeću na toplom ciklusu, a zatim sve stavite u mašinu za sušenje veša na 45 minuta.

Perite veš u vodi koja ima najmanje 40 stepeni da biste ubili sve viruse ili bakterije.

6.Sunčeva svetlost može ubiti klice

Ako treba da osušite određene stvari, najbolje mesto da ih okačite je na otvorenom. Ultraljubičasti zraci sunčeve svetlosti bi trebalo da ubiju sve klice koje su još uvek na vašoj odeći.

7. Očistite mašinu za pranje veša

Klice iz vaše odeće mogu ostati u vašoj mašini za pranje veša i proširiti se na sledeće punjenje veša. Ako se voda nakuplja u vašoj mašini između punjenja, klice se mogu razmnožavati i tamo.

Otprilike jednom mesečno, da biste ubili klice koje vrebaju, pokrenite mašinu bez ičega osim izbeljivača sa hlorom. Ako je odeća koju perete dodatno prljava ili živite u vrućem, vlažnom području, možda biste želeli da to radite češće.

Pranje sudova čuva i jača mozak!