filteri close
Objavljeno: 13.04.2022. Image source: Foto: Pexel/EKATERINA BOLOVTSOVA
300x600

Naučite znakove koji mogu ukazivati na to da se Vi ili Vama bliska osoba borite sa problemima mentalnog zdravlja.

Često to nije jedna promena već kombinacija. Sledećih 9 znakova ne služe da vam pomognu da dijagnostikujete poremećaj mentalnog zdravlja, već da vas uvere da možda postoji dobar razlog da tražite više informacija o vašim zabrinutostima.

1. Osećaj anksioznosti ili zabrinutosti

Svi smo s vremena na vreme zabrinuti ili pod stresom. Ali anksioznost bi mogla biti znak poremećaja mentalnog zdravlja ako je briga stalna i ometa nas sve vreme. Ostali simptomi anksioznosti mogu uključivati lupanje srca, kratak dah, glavobolju, znojenje, drhtavicu, vrtoglavicu, nemir ili dijareju.

2. Depresivan osećaj

Znaci depresije uključuju tugu ili razdražljivost poslednjih nekoliko nedelja ili više, nedostatak motivacije i energije, gubitak interesovanja za hobi ili plakanje sve vreme.

3. Emocionalni izlivi

Svi imaju različita raspoloženja, ali iznenadne i dramatične promene raspoloženja, kao što su ekstremna uznemirenost ili bes, mogu biti simptom mentalne bolesti.

4. Problemi sa spavanjem

Trajne promene u obrascima spavanja neke osobe mogu biti simptom poremećaja mentalnog zdravlja. Na primer, nesanica može biti znak anksioznosti ili zloupotrebe supstanci. Previše ili premalo spavanja može ukazivati na depresiju ili poremećaj spavanja.

Neke narcisoidne osobine čuvaju mentalno zdravlje

5. Promene težine ili poremećaj apetita

Za neke ljude, fluktuirajuća težina ili brz gubitak težine mogu biti jedan od znakova upozorenja za poremećaj mentalnog zdravlja, kao što je depresija ili poremećaj u ishrani.

6. Povučenost

Povlačenje iz života, posebno ako je ovo velika promena, može ukazivati na poremećaj mentalnog zdravlja. Ako se prijatelj ili voljena osoba redovno izoluju, mogu imati depresiju, bipolarni poremećaj, psihotični poremećaj ili drugi poremećaje mentalnog zdravlja. Odbijanje da se pridruže društvenim aktivnostima može biti znak da im je potrebna pomoć.

7. Zloupotreba supstanci

Upotreba supstanci za suočavanje sa realnošću, poput alkohola ili droga, može biti znak mentalnog zdravlja. Upotreba supstanci takođe može doprineti mentalnim bolestima.

8. Osećaj krivice ili bezvrednosti

Misli poput „ja sam neuspešan“, „ja sam kriv“ ili „bezvredni sam“ sve su to mogući znaci poremećaja mentalnog zdravlja, kao što je depresija. Vašem prijatelju ili voljenoj osobi će možda trebati pomoć ako često kritikuju ili okrivljuju sebe. Kod težih slučajeva, osoba može izraziti nameru da se povredi ili ubije. To znači da je ovoj osobi potrebna hitna pomoć. 

9. Promene u ponašanju ili osećanjima

Poremećaj mentalnog zdravlja može početi kao suptilne promene u osećanjima, razmišljanju i ponašanju osobe. Stalne i značajne promene mogu biti znak da imaju ili razvijaju poremećaj mentalnog zdravlja. Ako vam se nešto ne čini „sasvim u redu“, važno je započeti razgovor o traženju pomoći.