filteri close
Objavljeno: 23.11.2022. Image source: Foto: Pixabay/mellamed
300x600

Uprkos svojoj popularnosti, tetoviranje nosi određene rizike i nije uvek bezbedno.

Neki ljudi mogu razviti alergijske reakcije na mastilo za tetoviranje - čak i godinama nakon tetoviranja. Takođe postoji rizik od hepatitisa, infekcija ili ožiljaka. Procene pokazuju da do 6% tetoviranih doživi infekciju, navodi se u pregledu naučnih studija iz 2016. godine. Većinu infekcija izazivaju Pseudomonas aeruginosa, Staphilococcus aureus i druge bakterijske vrste, uključujući klice otporne na antibiotike. 

Bez odgovarajućeg lečenja, bakterijske infekcije mogu dovesti do odumiranja tkiva, apscesa, papula ili težih komplikacija, kao što su sepsa i pneumonija. Infekcija se dalje može proširiti na srce ili druge vitalne organe. Imajući to na umu, važno je da posetite doktora što pre ako sumnjate na infekciju.

Posetite svog doktora ako primetite sledeće simptome

Zaražene tetovaže su relativno česte, a neke se mogu lečiti i kod kuće. Tipični znaci infekcije su bol i crvenilo na mestu tetoviranja, izbočine koje svrbe, gnoj, groznica ili otvorene rane. Ovi simptomi se mogu javiti odmah nakon tetoviranja ili kasnije. Iako je normalno da osetite bol i svrab oko nove tetovaže, infekcija će izazvati teže reakcije.

Posetite lekara ako primetite bilo kakve znake infekcije na mestu tetovaže. Međutim, manje infekcije ne zahtevaju uvek lečenje. U takvim slučajevima može biti dovoljno da se zahvaćeno područje opere antibakterijskim sapunom. Ako vidite crvenkaste rane oko svoje tetovaže, održavajte područje čistim i koristite antibiotsku mast. U težim slučajevima, vaš lekar će vam prepisati oralne antibiotike.

Tetovaže su popularne i sveprisutne, ali koliko su opasne? Evo šta treba da znate.

Važno je da potražite medicinsku pomoć naročito ako imate groznicu, drhtavicu, jak bol i otok ili smrdljiv gnoj. Ako primetite širenje ružičaste boje ili osećaj pulsirajuće toplote koja zrači oko vaše tetovaže, možda imate infekciju. Ovi simptomi se mogu javiti bez infekcije, ali treba da odete kod svog lekara ako traju duže od tri dana. Takođe, obratite se dermatologu ako vidite crvenu, otečenu kvrgu na mestu tetovaže, što može ukazivati na infekciju netuberkuloznim mikobakterijama.