filteri close
Objavljeno: 22.05.2023. Image source: Foto:Pexels
300x600

Utvrđeno je da su glavni poktretači glavobolje promena vlažnosti vazduha i temperature, suv vazduh i vetar, ali i nevreme.

Naučnici ističu da duži boravak u zatvorenom prostoru, a posebno u klimatizovanimnprostorijama smanjuje našu sposobnost prirodnog prilagođavanja različitim vremenskim uslovima, što se odražava na nervnim sistem u vidu glavobolje, razdražljivosti, napetosti i bolova u kostima.

Prilikom promena vremena, glavobolja se naročito pogoršava kod onih osoba kod kojih usled koleganja vazdušnog pritiska dolazi do nagle promene krvnog pritiska. Međutim, podjednako loše reaguju i oni koji imaju niži krvni prtisak, te osećaju simptome pospanosti, umora, bezvoljnosti i jake glavobolje.
Na vremenske promene su posebno osetljive žene, tinejdžeri i stariji od 45 godina. Žene češće osećaju tegobe zbog mesečnog ciklusa i hormonskih promena koje utiču na kompletno stanje. Da biste u ovakvim oklnostima izbegli glavobolju, bitno je da izbegavate stresne situacije, unosite dosta tečnosti i konzumirate laganu hranu, kao i dosta voća i povrća, da se tuširate
naizmenično toplom i hladnom vodom, ali i da smanjite unos kofeina, alkohola i duvana.

Da li je ovo najbolji položaj za spavanje?