filteri close
Objavljeno: 21.05.2023. Image source: Pexels
300x600

Stručnjaci kažu da jeste, da li ste ga probali?

Ako se borite sa problemima spavanja, izgubljeni u beskrajnom prevrtanju do zore, možda će vam rešenje pružiti položaj za spavanje koji su izumeli naučnici inspirisani uslovima u kosmosu.

Koncept poznat kao položaj nulte gravitacije može podstaknuti cirkulaciju i olakšati tegobe koje prouzrokuje kiselinski refluks.

Ovu tvrdnju iznosi ekspert za spavanje, Martin Sili, objašnjavajući da ovaj položaj podrazumeva spavanje sa blago podignutom glavom i nogama.

Uz pomoć ovih namirnica imaćete čvrst I kvalitetan san

"Položaj je kreiran tako da imitira situaciju u kojoj je telo u bestežinskom stanju, slično uslovima u kosmosu", izložio je.

Sili ističe da je ovaj položaj prvobitno razvijen od strane NASA-e kao pomoć astronautima za adaptaciju na efekte mikrogravitacije tokom svemirskih putovanja, a tokom vremena prilagođen je za primenu u bolnicama i domovima za penzionere.

"Prvo, ovaj položaj može pomoći da se smanji opterećenje na kičmu, što može doprineti smanjenju bolova u leđima i drugih neprijatnosti koje mogu ometati san. Drugo, podizanje nogu iznad nivoa srca može unaprediti cirkulaciju smanjujući gravitacioni pritisak na krvotok. To može prevenirati oticanje nogu i stopala, kao i poboljšati dotok krvi u mozak i druge vitalne organe", elaborira on.

Važno je spavati dovoljno, ali predugo može biti opasno!

Treće, ovaj položaj može doprineti manjem hrkanju, ali i olakšati simptome kiselinskog refluksa.

Da biste kreirali ovaj improvizovani položaj za spavanje bez gravitacije kod kuće, Sili preporučuje upotrebu jastuka za podršku glave i nogu.

"Podržite glavu sa jednim ili dva jastuka i postavite jastuk ispod kolena kako biste podigli noge", savetuje on.