filteri close
Objavljeno: 07.05.2023. Image source: Pexels
300x600

Duže od devet sati može štetno uticati na vaše zdravlje

Svi znamo koliko manjak sna može loše uticati na naše zdravlje, ali nova studija objavljena u časopisu "Neurology" pokazuje da i previše sna može biti štetno, povećavajući rizik od moždanog udara.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju najmanje sedam sati sna tokom noći.

Međutim, istraživači su otkrili da oni koji spavaju duže od devet sati noću imaju veću šansu da dožive moždani udar. Dr. Kristin Mek Karti, naučnica koja se bavi proučavanjem sna, ističe da bi problemi sa snom trebalo da budu fokus u prevenciji moždanog udara.

Lekari pronašli pravo vreme za odlazak u krevet - Tada je najzdravije

Istraživači sa Univerziteta "Galway" u Irskoj analizirali su podatke 4.496 ljudi, od kojih je oko polovina već pretrpela moždani udar. Učesnici su u proseku imali 62 godine, a većina njih su bili muškarci. Ispitani su o svojim navikama spavanja, uključujući dužinu i kvalitet sna, dremku, hrkanje i probleme sa disanjem tokom sna.

Nalazi su pokazali da ljudi koji su hrkali tokom spavanja imaju tri puta veću verovatnoću da dožive moždani udar od onih koji nisu hrkali. Prekomerno spavanje ranije se povezivalo sa drugim zdravstvenim problemima, kao što su gojaznost, dijabetes, bolesti srca i povećanim rizikom od smrti.

Nije odmah jasno zašto previše sna dovodi do povećane šanse za moždani udar, ali istraživači sugerišu da bi to moglo biti zbog drugih zdravstvenih problema kao što su anemija, depresija ili sedelački način života.

Da li je uopšte zdravo spavati sa kućnim ljubimcima?

S druge strane, nedovoljno sna je povezano sa zdravstvenim problemima kao što su bolesti srca i bubrega, visok krvni pritisak i dijabetes, kao i sa povećanim rizikom od moždanog udara.

Studija je bila posmatračka, što znači da nije mogla da dokaže da li previše ili premalo sna ima veću verovatnoću za povećanje šanse za moždani udar.

Ipak, naučnici su otkrili da su svi simptomi poremećaja spavanja povezani sa većim rizikom od moždanog udara. Mek Karti navodi da više od pet simptoma poremećaja spavanja može dovesti do pet puta većeg rizika od moždanog udara u poređenju sa onima koji nemaju problem sa spavanjem.

Zašto se trzamo u snu?

Istraživači ističu da su potrebna dalja ispitivanja kako bi se utvrdilo da li je intervencija spavanja delotvorna u smislu prevencije moždanog udara. Ovi rezultati ukazuju na važnost razgovora sa lekarima o problemima sa snom, kako bi se na vreme preduzele mere u cilju sprečavanja moždanog udara i drugih zdravstvenih problema povezanih sa nepravilnim spavanjem.

U svetlu ovih otkrića, važno je obratiti pažnju na sopstvene navike spavanja i njihov uticaj na zdravlje. Ukoliko imate problema sa snom, bilo da spavate previše ili premalo, potražite savet lekara kako biste pronašli način da poboljšate kvalitet svog sna i smanjite rizik od moždanog udara i drugih zdravstvenih problema.