filteri close
Objavljeno: 24.04.2023. Image source: Foto:Pixabay/Hans
300x600

Posle studije u kojoj je učestvovalo više od 3.000 ljudi, stvari su jasnije

Odlaganje odlaska u krevet kasno u noć može biti loše za vaše zdravlje, čak i ako ste spavali dovoljno sati.

Prema stručnjacima, optimalno vreme za odlazak na spavanje je između 22 i 23 sata, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Ovo istraživanje je objavljeno prošle godine u časopisu "European Heart Digital Health" Evropskog društva za kardiologiju.

Da li je uopšte zdravo spavati sa kućnim ljubimcima?

Studija je obuhvatila 88.026 ispitanika u Velikoj Britaniji čija je prosečna starost bila 61 godina, a tokom prosečnog praćenja ovih ljudi, 3.172 učesnika razvilo je kardio-vaskularnu bolest.

Autor studije, dr Dejvid Plans sa Univerziteta u Velikoj Britaniji, kaže da telo ima unutrašnji sat od 24 sata, nazvan cirkadijalni ritam, koji reguliše fizičko i mentalno funkcionisanje.

Studija sugeriše da je veća verovatnoća da će rani ili kasni odlazak u krevet poremetiti telesni sat, što može negativno uticati na zdravlje kardio-vaskularnog sistema, iako se ne zna tačan uzrok.

Zašto se trzamo u snu?

Najniži rizik od srčanih bolesti ustanovljen je kod ispitanika koji su odlazili na spavanje u periodu od 22 do 23 časa, dok je najveći rizik ustanovljen kod onih koji su odlazili na spavanje u ponoć ili kasnije.

U poređenju sa vremenom od 22 do 23 časa, postoji 25 odsto veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti ako legnete u ponoć ili kasnije, 12 odsto veći rizik ako odete na spavanje u periodu od 23 časa do ponoći, i 24 odsto veći rizik ako zaspite pre 22 časa.

Dr Plans kaže da je najrizičnije vreme za odlazak na spavanje posle ponoći, jer to može smanjiti verovatnoću da se vidi jutarnja svetlost, što resetuje telesni sat.

Stoga je važno da pokušate da se pridržavate redovnog rasporeda spavanja i da odete u krevet u optimalno vreme kako biste održali zdravlje srca i krvnih sudova.