filteri close
Objavljeno: 22.10.2022. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Mnogi faktori mogu uticati na proces začeća i trudnoće. Kao prvo, potrebna su zdrave jajne ćelije i sperma. 

Tokom trudnoće, opšte zdravlje i hormonski status majke igraju odlučujuću ulogu za embrion. Drugi faktori načina života imaju uticaj. Ipak, žene mogu da unaprede plodnost izbegavajući bilo kakve polno prenosive infekcije i ne izlažući se bilo čemu toksičnom u okolini, poput olova. Studija iz 2018. godine je pokazala da stvari poput pušenja, psihološkog stresa, upotrebe droga i alkohola i kofeina mogu uticati na kvalitet sperme kod muškarca. 

Sa druge strane je neplodnost. Neplodnost, ili nemogućnost začeća deteta nakon godinu dana ili više nezaštićenog seksa, pogađa skoro jednu od pet heteroseksualnih žena starosti od 15 do 49 godina koje ranije nisu rađale. Ali skoro jedan od tri neplodna para ima problema zbog muškarca. Za muškarce i žene, konzumacija određenih stvari, poput alkohola i kofeina, često je umešana u uspeh ili neuspeh začeća. Evo svega što treba da znate o tome šta više utiče na plodnost: alkohol ili kofein.

Da li je šest pića nedeljno dovoljno da negativno utiče na vašu plodnost?

Prema novom istraživanju, pokazalo se da na uspeh lečenja neplodnosti može više uticati konzumacija alkohola nego kofein. Studija iz 2022. godine analizirala je povezanost između konzumiranja alkohola ili kofeina i ishoda uobičajenih tretmana plodnosti. Nisu pronašli značajnu vezu između konzumiranja kofeina i neuspeha u lečenju neplodnosti. 

Iako to nije uzročna veza, istraživači u studiji su otkrili da je konzumiranje 6 standardnih pića nedeljno povezano sa smanjenjem plodnosti 7% kod žena, odnosno 9% kod muškaraca.  Možda se pitate, kako šest pića nedeljno mogu potencijalno da utiču na trudnoću i uspešan porođaj? Čini se da dosledna upotreba alkohola može negativno uticati na trudnoću jer alkohol može indirektno da podstakne oksidativni stres. 

Lečenje neplodnosti: Pitanja koja treba da postavite svom ginekologu