filteri close
Objavljeno: 16.12.2020. Image source: Foto: Pixabay/SarahRichterArt
300x600

Znamo da neki tretmani za lečenje neplodnosti mogu biti skupi i stresni a imaju i određene rizike, ipak je vredno razgovorati sa doktorom o njihovom načinu delovanja i utvrditi koja opcija za vas može biti odgovarajuća.

Iako postoji 25% šansi po menstrualnom ciklusu da žena zatrudni ako je u 20-im ili 30-im godinama. Nekim ženama to nije tako lako. I za žene i za muškarce šanse za začeće se prirodno smanjuju sa godinama. 

Ako ste vi i vaš partner suočavate sa problemom neplodnosti, važno je da znate neke osnove o različitim vrstama lečenja kako biste maksimalno iskoristili susret sa vašim ginekologom. Vaš ginekolog vam može dati najbolji savet na osnovu vaših individualnih okolnosti.

Koji su prvi koraci u lečenju neplodnosti?

Čuti reč „sterilitet“ može biti apsolutno poražavajuće za mnoge parove. Sjajna vest je da medicinski napredak čini veliku verovatnoću da ćete na kraju uspeti da ostanete u drugom stanju sami ili pomoću medicinske intervencije.

Lekovi su obično prvi korak ako vam je ginekolog dijagnostifikovao sterilietet. Ovi lekovi su dizajnirani da pomognu u povećanju verovatnoće začeća i trudnoće.

Koji su najčešći uzroci ženske neplodnosti?

Mogu se naći u obliku zamena hormona za podsticanje ovulacije kod žena ili lekova za lečenje erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Ginekolozi, takođe, mogu da prepisuju lekove kako bi vam povećali šanse da održite trudnoću u zavisnosti od vaših razloga za prethodni pobačaj.

Pored toga, ginekolog može preporučiti promene načina života za oba partnera, kao što su zdrava ishrana, ograničavanje konzumiranja alkohola ili prestanak pušenja.

Kako vaše zdravlje utiče na plodnost pre začeća?

Iako je istina da se plodnost može smanjivati s godinama, ponekad je to povezano I sa zdravstvenim stanjima koja se mogu razvijati tokom godina. Na primer, stanja štitne žlezde kod žena mogu uticati na plodnost. Infekcije, rak i loša ishrana mogu uticati na reproduktivne šanse i kod muškaraca i kod žena.

Takođe, konzumacija alkohola, pušenje i određeni lekovi mogu ometati plodnost. Proverite sa ginekologom da li je vaša lista, kao i lista lekova vašeg partnera, kompatibilna sa pokušajem zaceća.

Očevi bi trebalo da prestanu da piju alkohol šest meseci pre začeća

U idealnom slučaju, vi i vaš partner ćete želeti da budete dobrog zdravlja pre začeća. Ovo ne samo da povećava šanse za trudnoću, već i zdravlje roditelja takođe direktno utiče na zdravlje bebe.

Ako budući otac konzumira alkohol čak 6 meseci pre začeća može da poveća rizik od urođenih srčanih bolesti kod bebe. Naučnici su preporučili budućim mamama da prestanu da piju godinu dana pre začeća.

Ginekolog će vam dati konkretne preporuke kako biste na zdravstvenom pregledu postigli najbolje moguće rezultate.

Kako se leči muška a kako ženska neplodnost?

Iako se žene ponekad brinu da su uzrok steriliteta, to je nemoguće znati bez medicinske procene oba partnera. To utvrđuje ginekolog na osnovu preduzetih testova.

Nizak broj sperme ili nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije tokom odnosa mogu uticati na plodnost kod muškaraca. U nekim slučajevima lekovi za erektilnu disfunkciju mogu pomoći. Nizak broj ili kvalitet sperme ne znači da se trudnoća ne može dogoditi, ali to može otežati ili potrajati duže.

Žene koje imaju neplodnost mogu se utešiti činjenicom da postoji više mogućnosti za pomoć kod poteškoća sa ovulacijom, što je uobičajeni krivac za probleme ženske neplodnosti.

Nekim ženama je jednostavno potrebno pojačati ili ustaliti redovnu ovulaciju. Vaš ginekolog, takođe, može vam prepisati visoke doze hormona, kao što je estrogen, da bi pomogao u indukovanju ovulacije.

Drugi moćniji lekovi dolaze u obliku injekcija, procesa koji se naziva kontrolisana hiperstimulacija jajnika.

Tokofobija: strah od trudnoće i porođaja

Možete primeniti i vantelesnu oplodnju (IVF). Ovaj proces uključuje oplodnju spermatozoida jajnom ćelijom u laboratoriji. Kada se postupak oplodnje završi, jajašca se prenose u matericu tokom ovulacije.

IVF je dobro rešenje za neke parove, ali drugima može izgledati nedostižno, jer je dosta skup.

Novija i jeftinija alternativa vantelesnoj oplodnji naziva se INVOcell (IVC). 

Glavna razlika između dva postupka je ta što se kod IVC vagina koristi kao inkubator za blastocistu (buduću bebu) tokom petodnevnog perioda pre nego što se prenese u matericu. Proces uključuje manje lekova za plodnost od vantelesne oplodnje, pa je to sveukupno niža cena

Kako funkcioniše asistirana reproduktivna tehnologija?

Asistirana reproduktivna tehnologija je naziv za tretmane za lečenje neplodnosti koji uključuju naprednije postupke i tehnike. Pored vantelesne oplodnje. Tu je uključuna i intrauterina inseminacija, vrstu postupka gde se sperma ubrizgava direktno u matericu da bi pomogla u oplodnji jajnih ćelija.

Još jedna opcija je da se parovi mogu odlučiti za donaciju jajnih ćelija, embriona ili sperme. Odluka o dobijanju doniranog jajašca, sperme ili embriona može biti emotivan proces i ginekolog će vas provesti kroz prednosti i nedostatke ovog potencijalnog rešenja.

Glavna razlika između asistirane reproduktivne tehnologije i kontrole ovulacije je u tome što se prvo začeće događa uz pomoć laboratorije a drugo u telu žene bez potrebe za odlaskom u ginekološku ordinaciju.

Kada se hirurgija koristi u lečenju neplodnosti?

Ginekolog može preporučiti operaciju ako otkrije probleme sa vašim reproduktivnim organima. Hirurška intervencija se ponekad koristi za saniranje pocepanih ili začepljenih jajovoda kako bi se jajnik mogao uspešno osloboditi i oploditi.

Operacije žena takođe mogu pomoći i u lečenju:

• Ožiljaka u reproduktivnom traktu
• mioma materice
• endometrioze
• polipa

Kod muškaraca se mogu koristiti hirurške opcije za popravljanje proširenih vena, nazvanih varikokele, u testisima koje mogu doprineti neplodnosti kod nekih muškaraca (mada mnogi muškarci sa ovim stanjem nemaju problema sa plodnošću).

Do 15% muškaraca u životu doživi varikokele. Javljaju se kod 35 % muškaraca sa primarnom neplodnošću. 

Hirurška intervencija se takođe ponekad koristi za pomoć u otvaranju epruveta koje prenose spermu u penis.

Koji su rizici za zdravlje roditelja i bebe od ovakvog začeća?

Iako većina medicinskih postupaka nosi određeni stepen rizika, tehnologija se razvila tako da se mnogi tretmani za lečenje neplodnosti sada smatraju sasvim sigurnim za roditelje i buduću bebu.

Hirurška intervencija može da uključuje rizike, poput infekcije, a jajovodna hirurgija kod žena može povećati rizik od ektopične trudnoće (potencijalno ozbiljnog stanja kada jajna ćelija i sledeći fetus rastu na spoljnoj strani materice).

Pitajte svog doktora koliko god je potrebno pitanja kako biste bili sigurni da ste svesni i da li se osećate ugodno sa svim potencijalnim rizicima pre nego što započnete lečenje.

Oni koji prvi put postaju očevi prolaze kroz slične hormonalne promene kao trudnice

Naučnici pokušavaju da utvrde da li tretmani za lečenje neplodnosti predstavljaju bilo kakvu pretnju po zdravlje bebe nakon što se rodi. Jedna studija iz 2019. godine je utvrdila da su bebe rođene nakon prenosa smrznutog embriona imale malo povećaniji rizik od raka u ranom periodu života. Međutim, ovo se odnosilo samo na prenose smrznutog embriona, a ne na bebe rođene posle vantelesne oplodnje ili drugih tretmana.

Ostali rizici su moguća mala porođajna težina. Prema studiji iz 2015. godine kada se koristi asistirana reproduktivna tehnologija za lečenje neplodnosti postoje veće šanse za prevremeno rođenje deteta Prevremeno rođenje je kada se vaša beba rodi ranije od 37 nedelja trudnoće. Rizik je još veći ako nosite više beba. 

Kakve su šanse da dobijete više beba odjednom?

Primenom asistirane reproduktivne tehnologije može doći do trudnoće gde nosite više beba. Ginekolozi to sada mogu smanjiti ograničavanjem broja embriona prenetih u matericu prilikom procedure oplodnje.

Kolika je uspešnost ovih tretmana?

Prema Američkom društvu za reproduktivnu medicinu, između 85 i 90 % slučajeva neplodnosti je izlečivo. Ovo je dobrodošla vest mnogim porodicama koje teže da prevaziđu ovaj problem. Ali osim starosti i zdravlja, stopa uspeha zavisi i od vrste lečenja koju odaberete. 

Na primer, veštačka inseminacija može imati 20 % uspešnosti u poređenju sa 50 % uspešnosti donacije embriona. Vaš ginekolog vam može dati bolju predstavu o vašim individualnim šansama za uspeh na osnovu različitih tretmana.

Koliko dugo traju tretmani za lečenje neplodnosti?

Nažalost, ovde nema direktnog odgovora. Neki parovi postignu uspeh prvih meseci kada dobiju medicinsku pomoć, dok drugi pokušavaju godinama. Proces tretmana za lečenje neplodnosti može biti dug i naporan, što može povećati stres ako ste pokušavate da zatrudnite.

Da bi vam pomogao da odaberete najbolju mogućnostilečenja, ginekolog će pregledati vašu zdravstvenu istoriju i potražiti potencijalne reproduktivne probleme i kod vas i kod vašeg partnera.

Obično se prvo počne sa kontrolisanom hiperstimulacijom jajnika pre asistirane reproduktivne tehnologije, u zavisnosti od ishoda istrage vašeg ginekologa. Čak i ako se pokuša asistirana reproduktivna tehnologija, može biti potrebno više pokušaja pre nego što trudnoća nastupi. Povrh toga, to se radi jednom mesečno, jer žena u proseku ovulira samo jednom u periodu od 28 dana.

Odlučivanje za tretmane za lečenje neplodnosti nije lak zadatak, ali ginekolog vam može pomoći da odredite pravi put za najuspešniji mogući ishod.