filteri close
Objavljeno: 09.12.2020. Image source: Foto: Pixabay/andreapassaro
300x600

Koncept trudnoće i porođaja može podstaći čitav niz emocionalnih reakcija. 

Normalno je da postoje konfliktni i različiti odgovori. Za neke, međutim, ta ideja izaziva užas i gađenje koji prevazilaze ono što bi se moglo smatrati normalnim ili strepnjom. Ovaj intenzivan strah od trudnoće i / ili porođaja je tokofobija.

Tokofobija može uključivati iscrpljujući stres, razne fizičke reakcije zasnovane na panici i gađenju, izbegavanje fobije i razne prinude. To često ima zapaženi uticaj na međuljudske odnose i životne izbore, potencijalno lišavajući osobu romantičnih veza ili željenja dece. Kada se započne trudnoća, onda se intenzivno strepi. 

Nažalost, iako postoje neka formalna istraživanja o tokofobiji i njenom lečenju, čini se da ih nema mnogo. Sam izraz nastao je tek 2000-ih. U studijama dostupnim od tada, definicija tokofobije varira - čineći izazovnim donošenje tačnih zaključaka. A pošto su strah od trudnoće i strah od porođaja često povezani u definiciji, teško je pronaći informacije o iznijansiranijim prezentacijama.

Vrste tokofobije

Tipično se pravi razlika između primarne i sekundarne tokofobije. Primarna tokofobija odnosi se na strah od trudnoće / porođaja bez iskustva iz prve ruke (često se razvija u detinjstvu / adolescenciji). Sekundarna tokofobija je strah koji se javlja nakon traumatičnog iskustva u trudnoći, na porođaju ili gubitka bebe.

Čini se da postoje još neki kriterijumi, primenljivi i na primarnu i na sekundarnu tokofobiju (imajte na umu da se ovo ne zasniva na empirijskim istraživanjima, već kliničkim zapažanjima):

• Nerado ostajanje u drugom stanju: Žena sa ovom vrstom tokofobije odlučila je da zaista želi da ima bebu. Možda je sigurna u svoju želju da ima biološko dete tokom trudnoće, ali ima strah koji je potpuno parališe i nije u stanju da preduzme bilo kakve korake ka tom cilju. Ili će možda preduzeti korake da zatrudni, ali usput će je mučiti napadi panike, ekstremni strah od bola, nekontrolisana briga ili drugi anksiozni simptomi.

Ovako možete pomoći nekome ko ima napad panike


• Izbegavanje trudnoće po svaku cenu: Žena sa ovom vrstom tokofobije u nekom trenutku svog života odlučila je da ne želi da zatrudni. Tokofobija se više predstavlja kao opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD), sa opsesivnom brigom o trudnoći. Slično kao i kod kontaminacije OCD, žena sa ovom vrstom tokofobije može osetiti da je nekako došla u kontakt sa spermom u javnim prostorima ili da ima ekstremno uznemirene reakcije pre, tokom i nakon bilo kakvog seksualnog kontakta. Može biti zaglavljena u mesečnom ciklusu intenzivne brige što dovodi do olakšanja dobijanjem menstruacije. Mogu se upustiti u izbegavanje romantičnih veza ili potpuno uzdržavanjem od seksa. Takođe se mogu primenjivati kompulzivne provere (npr. često korišćenje testova za trudnoću), bezbednosna ponašanja (npr. korišćenje više oblika kontrole rađanja), traženje osiguranja (npr. traženje potvrde od partnera, prijatelja i porodice za uverenje da nisu ili ne mogu biti trudne), prikupljanje informacija (npr. istraživanje da li je moguće zatrudneti na nejasne načine) i druge rituale kako bi  ugušile ono što one smatraju verovatnoćom da zatrudne.

Čajevi u trudnoći – evo koji se preporučuju, a koji mogu biti veoma štetni


• Ambivalentno izbegavanje: U treću kategoriju spadaju žene koje su iz različitih razloga imaju zabranu da imaju decu (ili dodatnu decu) i posebno se plaše da će imati svoje tokom trudnoće. Oni mogu iskusiti opsesivnu sumnju i nepodnošljivu nesigurnost oko odluke.

Iako su istraživanja i formalne smernice za lečenje tokofobije oskudne, čini se jasnim da je holistički, višestrani pristup za stvaranje najgušće slojevite mreže podrške idealan - posebno za one žene koje pokušavaju da zatrudne i rode decu. Moglo bi biti korisno identifikovati koju vrstu tokofobije žena doživljava da bi se informisala o najprikladnijim pristupima lečenju.

Vežbanje u trudnoći dobro je i za majku i za bebu

Na kraju, ne postoje ispravni ili pogrešni ili propisani izbori. Izostanak želje za rađanjem biološkog deteta je savršeno valjan izbor koji treba prihvatiti ako je to zaista ono što žena želi. Ako je, međutim, vaš cilj da zatrudnite, a tokofobija je glavna prepreka koja vam stoji na putu, znajte da postoje pristupi za upravljanje strahom i podrška. Ako ne želite da zatrudnite, ali izbegavate veze i seksualne kontakte iz straha da ne zatrudnite, znajte da postoje načini da se taj strah prevaziđe i imate vezu sa drugima. 

Ukratko, ako se duboko bojite trudnoće i porođaja, znajte da niste sami. Sa vama nije ništa loše, niste slomljeni i imate mogućnosti.