filteri close
Objavljeno: 04.10.2019. Image source: Pixabay/StockSnap
300x600

Rizici su brojni, a srčani defekti su najčešća opasnost

Konzumiranje alkohola tokom trudnoće se odavno povezuje sa kongenitalnim problemima deteta, kao i problemima u razvoju. Nova studija sada pronašla je vezu između kongenitalnih srčanih problema deteta sa roditeljskim konzumiranjem alkohola.

U poređenju sa onima koji ne piju alkohol, očevi koji su pili tokom tri meseca pre začeća imali su 44 odsto šanse da im se bebe rode sa kongenitalnim srčanim problemima.

Prema zvaničnim podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, oko jedan odsto dece u SAD rađa se sa kongenitalnim srčanim defektima, što je oko 40.000 beba, ali se navodi da je taj broj u porastu.

Ako su budući očevi skloni napijanju, što je definisano kao pet ili više pića tokom jednog izlaska, rizik se povećava za 52 odsto. Prethodna istraživanja pokazala su da izlaganje alkoholu menja DNK u spermi u razvoju i trajno je menja, iako krajnji mehanizmi nisu sasvim objašnjeni.

Za majke koje su se napijale pre začeća, postojao je 16 odsto veći rizik za njihove bebe u odnosu na žene koje nisu pile.

Studija koju je ove nedelje objavioEvropski žurnal preventivne kardiologije predstavlja metaanalizu i recenziju postojećih studija na ovu temu i može da pokaže samo vezu između pijenja i urođenih defekata, ali ne i uzrok.

„Napijanje budućih roditelja predstavlja povišen rizik, i opasno je ponašanje koje ne samo da može da poveća šanse da se deca rode sa srčanim defektima, već je opasno i po njihovo zdravlje“, rekao je autor studije Jiabi Qin iz Škole javnog zdravlja Xiangya u Kini.

Naravno, niko ne može tačno predvideti kada će začeti, a Qin preporučuje, da bi roditelji bili sigurni, da očevi ne piju alkohol najmanje šest meseci pre začeća, a majke godinu dana pre začeća i da potpuno izbegavaju dok su trudne.

Preporuka da žene ne piju alkohol tokom trudnoće je univerzalna i poznata od ranije.

Prethodne studije koje su izučavale vezu između alkohola pre začeća i srčanih defekata fokusirale su se na buduće majke, a ovo je prva metaanaliza koja ispituje ulogu očeva.