filteri close
Objavljeno: 19.12.2019. Image source: Foto:Pixabay/DigitalMarketingAgency
300x600

Ostajanje u drugom stanju i iznošenje trudnoće do termina nekada mogu biti komplikovani procesi.

Mnoge stvari mogu poći po zlu tokom ovih procesa i dovesti do neplodnosti. Sledeća lista uključuje samo neke od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena. Žena koja ima poteškoća sa ostajanjem u drugom stanju ili održavanjem trudnoće treba da razgovara sa svojim lekarom o mogućem lečenju.

Izostanak ovulacije

Najčešći opšti uzrok ženske neplodnosti je izostanak ovulacije. Neovuliranje može biti posledica nekoliko uzroka, kao što su:

• Ginekološka stanja, kao što su primarna insuficijencija jajnika (POI) ili sindrom policističnih jajnika (PCOS)
Kasnije godine života, uključuju "smanjenu rezervu jajnika", koja se odnosi na nizak broj jajnih ćelija u jajnicima žene zbog procesa starenja
Endokrini poremećaji, poput bolesti štitne žlezde ili problema sa hipotalamusom, koji utiču na hormone koje proizvodi telo tako da može biti previše ili premalo nekog hormona ili grupe hormona

Problemi menstrualnog ciklusa

Problemi s menstrualnim ciklusom, procesom koji žensko telo priprema za trudnoću, mogu dovesti do neplodnosti. Menstrualni ciklus uključuje nekoliko faza, a problemi u bilo kojoj od faza mogu da dovedu do poteškoća u trudnoći ili do neplodnosti.

Strukturni problemi obično uključuju prisustvo abnormalnog tkiva u jajovodima ili materici.

Progesteron: šta znači ako je viši ili niži od proseka?

Ako su jajovodi blokirani, jajne ćelije se ne mogu prebaciti iz jajnika u matericu, a spermatozoidi nisu u stanju da dođu do jajne ćelije za oplodnju. Strukturni problemi sa matericom, poput onih koji mogu ometati implantaciju, takođe mogu izazvati neplodnost.

Neki specifični strukturni problemi koji mogu izazvati neplodnost uključuju:

Endometrioza, kada se tkivo koje normalno povezuje unutrašnjost materice nađe na drugim mestima, poput blokiranja jajovoda
Miomi materice, izraslina koja se pojavljuju unutar i oko zida materice, mada većina žena sa miomima nema problema sa plodnošću i mogu zatrudneti. Međutim, neke žene sa miomima možda neće moći prirodno zatrudneti ili mogu imati više pobačaja ili prevremeni porođaj.
Polipi, koji predstavljaju beskancerozne izrasline na unutrašnjoj površini materice. Polipi mogu da ometaju funkciju materice i otežaju ženi da zatrudni nakon začeća. Hirurško uklanjanje polipa može povećati šanse da žena zatrudni.
Ožiljci u materici od prethodnih povreda, infekcija ili operativnih zahvata. Ožiljci mogu povećati rizik od pobačaja i mogu ometati implantaciju, što dovodi do neplodnosti.
Anatomske anomalije materice, mogu uticati na implantaciju i sposobnost održavanja trudnoće

Infekcije

Infekcija takođe može da izazove neplodnost kod muškaraca i žena.

Nelečena gonoreja i hlamidija kod žena mogu dovesti do upalne bolesti karlice, što može izazvati ožiljke koji blokiraju jajovode. Nelečen sifilis povećava rizik da će trudnica imati mrtvorođenje.
Hronične infekcije grlića maternice i hirurško lečenje cervikalnih lezija povezanih sa infekcijom humanim papiloma virusom (HPV) takođe mogu umanjiti količinu ili kvalitet cervikalne sluzi. Problemi sa ovom lepljivom ili klizavom supstancom koja se sakuplja na grliću maternice i u vagini mogu otežati trudnoću ženama.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju da se svi dečaci i devojčice uzrasta od 11 ili 12 godina vakcinišu protiv HPV-a. Muškarci i žene koji nisu bili vakcinisani kao pretendenti takođe mogu da dobiju vakcinu u ranim do polovinom 20-ih.

Ako jajna ćelija ne sazre pravilno

Jajne ćelije možda ne sazrevaju pravilno iz različitih razloga, u rasponu od stanja kao što je PCOS, do gojaznosti, do nedostatka specifičnih proteina potrebnih za sazrevanje.

Nezrela jajna ćelija se možda ne oslobađa u pravo vreme, možda se neće spustiti na jajovode ili možda neće moći da se oplodi.

Neuspela implatacija (oplodnja)

Neuspeh implantacije odnosi se na neuspeh oplođenog jajne ćelije da se implantira u zid materice kako bi započela trudnoću. Iako su specifični uzroci neuspeha implantacije često nepoznati, mogućnosti uključuju:

• Genetski nedostaci u embrionu
• Tanki endometrijum
• Embrionalni nedostaci
• Endometrioza
• Otpornost na progesteron
• Ožiljak tkiva u šupljini endometrija

Endometrioza

Istraživanje je otkrilo vezu između neplodnosti i endometrioze. Studije pokazuju da između 25% i 50% neplodnih žena ima endometriozu, a između 30% i 40% žena s endometriozom je neplodno. Naučnici ne znaju tačan uzrok neplodnosti kod žena sa endometriozom.

Aktuelne teorije o tome kako endometrioza izaziva neplodnost uključuju sledeće:

Moguće su promene u strukturi ženskih reproduktivnih organa. Endometrioza može uzrokovati stvaranje karličnih adhezija izrađenih od ožiljnog tkiva između obližnjih struktura, kao što su između zida jajnika i karlice. Ovo može ometati i uticati na oslobađanje jajne ćelije nakon ovulacije. Ožiljci u jajovodu mogu da prekinu blokiranje kretanja jajašca kroz jajovod.

Endometrioza - kako sebi možete pomoći

Sluznica abdomena, koja se naziva peritoneum (može proći kroz promene koje utiču na njenu funkciju:
o Kod žena sa endometriozom, količina tečnosti unutar peritoneuma često raste.
o Tečnost u peritoneumu sadrži supstance koje mogu negativno uticati na funkcije jajeta, sperme i jajovoda.
Hemijske promene na sluznici materice koje nastaju kao rezultat endometrioze mogu uticati na sposobnost embriona da pravilno implantira i otežati ženi da zatrudni nakon začeća.

Sindrom policističnih jajnika

To je stanje kod koga ženski jajnici i, u nekim slučajevima, nadbubrežne žlezde proizvode više androgena (vrsta hormona) nego što je to normalno. Visok nivo ovih hormona ometa razvoj folikula jajnika i oslobađanje jajašca tokom ovulacije. Kao rezultat toga, u jajnicima se mogu razviti ciste ispunjene tečnošću.
Istraživači procenjuju da 5% do 10% žena u Sjedinjenim Državama ima PCOS. Tačan uzrok PCOS nije poznat, ali trenutna istraživanja pokazuju da kombinacija genetskih i spoljnih faktora dovodi do bolesti.

Primarna insuficijencija jajnika

To je stanje u kojem ženski jajnici prestaju da stvaraju hormone i jajne ćelije u mladoj dobi. Žene ovuliraju neredovno, ako uopšte imaju ovulaciju, i mogu imati nenormalne nivoe hormona jajnika i hipofize zbog problema sa svojim jajnicima.

Žene sa POI često imaju problema sa trudnoćom. Međutim, trudnoća je i dalje moguća, mada retko. Oko 5% do 10% žena sa POI zatrudni bez medicinskog lečenja.

Miomi na materici

Miomi na materici su neskancerozni rastovi koji se formiraju unutar materice. Miomi maternice mogu izazvati simptome u nekim slučajevima, u zavisnosti od njihove veličine i lokacije. Naučnici ne znaju šta uzrokuje stvaranje mioma, ali veruje se da može postojati i genetska osnova.

Svaka četvrta žena ima miom: Proverite da li ste među njima

Miomi mogu doprineti neplodnosti i nalaze se kod 5% do 10% neplodnih žena. Miomi koji se nalaze u materičnoj šupljini (za razliku od onih koji rastu unutar zida materice) ili verovatniji su oni koji su prečnika preko 6 centimetara da negativno utiču na plodnost. Miomi će verovatnije uticati na plodnost žene ako:

• Promene položaj grlića materice, što može smanjiti broj spermatozoida koji uđu u matericu
• Promene oblik materice, što može ometati kretanje sperme ili implantaciju
• Blokiraju jajovode, što sprečava spermatozoide da dođu do jajnih ćelija i spreče da se oplođena jajna ćelija preseli u matericu
• Ometaju protok krvi u maternici, što sprečava implantaciju embriona

Autoimune bolesti

Autoimuni poremećaji uzrokuju da imuni sistem tela napada normalno tkivo tela koje bi inače ignorisalo. Autoimuni poremećaji, poput lupusa, Hašimotoa i drugih vrsta tiroiditisa ili reumatoidnog artritisa mogu uticati na plodnost. Razlozi za to nisu u potpunosti razumljivi i razlikuju se u zavisnosti od bolesti, ali se smatra da uključuju upale u materici i placenti ili lekove koji se koriste za lečenje ovih bolesti. I muškarci i žene mogu napraviti antitela koja napadaju spermu ili reproduktivne organe.