filteri close
Objavljeno: 09.12.2020. Image source: Pixabay/fernando zhiminaicela
300x600

Britanci su počeli vakcinaciju, uskoro će i Amerikanci, to su dobre vesti

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) zaključila je u detaljnoj analizi da je prva vakcina protiv kovid-19, čija se upotreba razmatra u SAD, a proizvele su je zajednički američki Fajzer i nemački Biontek, "ispunila propisane kriterijume uspešnosti" u kliničkom ispitivanju, što nagoveštava da će ova agencija dati "zeleno svetlo" za njenu upotrebu već za vikend.

U analizi FDA se ističu različiti "poznati benefiti" vakcine, koji uključuju "smanjenje rizika oboljevanja od kovid-19 najmanje sedam dana posle druge doze", prenosi Volstrit džournal. i podseća da je, kada se radi o Fajzerovoj vakcini, potrebno da osoba dobije dve doze kako bi njen efekat bio potpun.

FDA je dodala da je druga prednost ove vakcine što smanjuje rizik da neko bude registrovan pozitivnim na koronavirus između prve i druge doze. Još jedna bitna prednost je, kako je navela ta agencija, što "smanjuje rizik od teških oblika kovid-19 u bilo koje vreme posle prve doze".

Volstrit džournal ocenjuje da je ovo veoma važno, jer su prvi kritičari vakcine smatrali da će ona biti efikasna samo kod blagih i srednjih tipova bolesti.

FDA je danas objavila dve odvojene analize, jednu koju su uradili njeni naučnici, a drugu koju su sproveli Fajzer i Biontek.

Ako vakcina, kako se očekuje, bude odobrena, prvi će je, kako je ranije najavljeno, primiti zdravstveni radnici i korisnici domova za stare.

Velika Britanija je prva zemlja koja je odobrila vakcinu Fajzera i Bionteka i danas počela sa masovnom vakcinacijom.

Izvor: Medik, N1