filteri close
Objavljeno: 02.04.2023. Image source: Foto: Pexels/Andrew Patrick
300x600

Oko 60% ljudi sa astmom ima poteškoće za disanjem noću.

Kada imate astmu, vaši disajni putevi postaju upaljeni i uski, što otežava disanje. Ovo može da se desi kada ste izloženi nekoj vrsti okidača kao što su grinje, zagađenje vazduha, dim, vežbanje, alergeni ili vremenske promene. Možda ćete osetiti simptome kao što su otežano disanje, piskanje, kašalj ili bol i stezanje u grudima.

Astma se obično kontroliše uzimanjem lekova za astmu i alergije i izbegavanjem okidača, kao što je držanje podalje od dima i ne približavanje kućnim ljubimcima. Ali ako simptomi astme pojačaju tokom noći, postoje različita objašnjenja i nekoliko strategija koje bi vam mogle pomoći da se dobro odmorite. 

Kako se leči noćna astma?

Ako imate astmu, možda ćete primetiti simptome koji se pojavljuju samo noću ili se pogoršavaju kako veče odmiče. Doktori nisu potpuno sigurni zašto se to može desiti, ali koja klasifikacija astme kojoj pripadate može diktirati kako se vaša astma ponaša noću. 

Postoje 4 tipa astme: 

• blago intermitentna, 
• blago uporna, 
• umereno uporna 
• i teško uporna. 

Umerene i teške klasifikacije obično znače da imate simptome najmanje jednu noć nedeljno, ako ne i češće.

Ne treba se plašiti astme i sa njom se može živeti sasvim normalno

To bi moglo biti zato što postoji više okidača tamo gde spavate, kao što su grinje ili perut kućnih ljubimaca u vašem krevetu. Kada provedete 7-9 sati u krevetu, ovi alergeni mogu ometati disanje i otežati san. Vaši nivoi hormona stresa kortizola takođe mogu da se povećaju noću, što dovodi do upale disajnih puteva. Ako imate druga zdravstvena stanja, oni mogu biti u interakciji sa astmom i pogoršati vaše simptome. Apneja u snu i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) su dva stanja koja vam mogu otežati noćni odmor.

Neki načini za pomoć u lečenju noćne astme su korišćenje inhalatora, unos tečnosti i spavanje u uspravnijem položaju. Takođe možete da promenite dozu leka ili čak vreme uzimanja leka. Razgovarajte sa svojim lekarom o svom planu lečenja i kako najbolje upravljati noćnom astmom.