filteri close
Objavljeno: 17.04.2022. Image source: Pixabay
300x600

Ima li smisla ova mešavina i da li je zdrava

Društvene mreže prepune su slasnih i na oko lepih recepata različitih boja i zanimljivih sastojaka, a jedno od jela o kojima se puno priča je tost sa avokadom i jajetom.

Iako starije generacije smatraju da je u pitanju jelo koje je samo trenutna moda, prema mišljenju stručnjaka, radi se zaista o jednoj od najboljih kombinacija namirnica za smanjenje upala.

Trista Best, nutricionista i dijetetičar, tost sa avokadom smatra izvrsnim doručkom koji ima brojne prednosti.

Deca mlađa od dve godine ne bi trebalo uopšte da uzimaju šećer

"Avokado je izvrstan jer sadrži mnoge hranljive supstance i zdrave masti koje mogu da poboljšaju naše zdravlje", kaže Best i dodaje da su korisne su za upale, zdravlje srca, kao i zdravlje kože.

Iako je akutna upala ponekad potrebna našem telu, budući da je to odbrambeni sistem koji naš imunitet koristi za borbu protiv virusa i bakterija, ona može da bude i štetna.

Ponekad imuni sistem pokreće upalu kada nema virusa ili bakterija protiv kojih treba da se bori, stvarajući štetu na tkivima.

8 najefikasnijih namirnica za pobošanje rada štitne žlezde

Upala je češća kod ljudi koji imaju stanja poput artritisa i može da rezultira bolovima i ukočenošću zglobova. Tada je važno znati koja hrana može da pomogne u smanjenju rizika od upale.

Odlična kombinacija

I jaja i tost sa avokadom efikasni su u smanjenju upale na različite načine. Jaja sadrže vitamin D, koji je posebno koristan u smanjenju upale kod osoba sa reumatoidnim artritisom.

Osim toga, jaja sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin, koji "imaju ulogu u smanjenju upale", pokazuje studija objavljena u Nutrition & Metabolism.

7 razloga zašto je SOK OD ŠARGAREPE dobar za vaše zdravlje

A prema studiji objavljenoj u Antioxidants, svakodnevno konzumiranje avokada takođe je povezano sa smanjenjem upale.

Iako su obe opcije efikasne same po sebi, zajedno čine ukusan i zdrav način za smanjenje upale.

Best kaže da, kako bi kombinacija za doručak bila što zdravija, tost bi trebalo napraviti od hleba od celovitih žitarica, celovitog zrna pšenice ili čak bezglutenskog hleba.

"Važno je da hleb ne sadrži dodatne šećere ili rafinisane ugljene hidrate", dodala je ona.