filteri close
Objavljeno: 27.03.2022. Image source: Foto: Pexel/Ella Olsson
300x600

Kada štitna žlezda postane spora ili preaktivna, to može dovesti do mnogih problema.

Jedan od najboljih načina da se obezbedi optimalno funkcionisanje štitne žlezde je kroz hranu koju jedemo. Mnoge komponente u našoj svakodnevnoj ishrani mogu pomoći našoj štitnoj žlezdi da ostane u ravnoteži ili da postigne stanje ravnoteže ako ne funkcioniše ispravno.

Pre nego što pogledamo najbolju hranu za konzumiranje u borbi protiv štitne žlezde, najbolje bi bilo da razbijemo neke uobičajene mitove u vezi sa ishranom štitaste žlezde:

  • Ne možete jesti krstasto povrće ako imate problem sa štitnom žlezdom

Ovo povrće uključuje povrće poput brokolija, karfiola i kelja i pretpostavlja se da ometa način na koji vaša štitna žlezda koristi jod jer igra ulogu u proizvodnji hormona u štitnoj žlezdi. Istina je da bi trebalo da jedete ovo povrće jer je deo zdrave ishrane.

Najbolji plan ishrane za Hašimotov tiroiditis

Trebalo bi da uzimate dodatke joda ako imate nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu
Nema potrebe da uzimate ove suplemente ako živite u zemlji u kojoj drugi proizvodi sadrže jod, poput kuhinjske soli.

  • Ishrana bez glutena može pomoći u lečenju Hašimotovog tiroiditisa

Ovo je velika zabluda jer ishrana bez glutena ne može pomoći ili izlečiti Hašimotov tiroiditis na bilo koji način.

  • Dobijanje na težini zbog hipotireoze

Povećanje telesne težine 3 kilograma može biti povezano sa nedovoljno aktivnom štitnom žlezdom, ali osim toga, štitna žlezda nema nikakve veze sa značajnim povećanjem telesne težine.

  • Ljudima sa poremećajima štitne žlezde potrebna je posebna ishrana

Kao i svako drugi, važno je imati zdravu i uravnoteženu ishranu. Sama ishrana ne može izazvati ili izlečiti probleme vezane za štitnu žlezdu.

Namernice koje uz redovnu terapiju mogu pomoći u regulisanju rada štitne žlezde se:

1. Jogurt

Mlečni proizvodi, uglavnom jogurt, veoma su hranljivi i pomažu u ispunjavanju potreba organizma za jodom. Jod je potreban za optimalan rad štitne žlezde.

2. Voće: jabuke, kruške i citrusi

Jabuke, kruške, šljive i citrusi obiluju pektinima, koji pomažu u detoksikaciji organizma od žive – jednog od najkritičnijih metala koji je povezan sa problemima sa štitnom žlezdom.

3. Orašasti plodovi i semenke

Seme bundeve, suncokretovo seme i orašasti plodovi su bogati izvori cinka. Nizak nivo cinka je povezan sa problemima sa štitnom žlezdom. Dodajte ih salatama ili ih jedite kao grickalice da napunite svoje telo cinkom.

4. Mahunarke i pasulj

Pasulj i mahunarke su bogati, ne samo cinkom, već i vlaknima. Oni pomažu u regulisanju digestivnog sistema, posebno pokreta creva i sprečavaju zatvor. Slanutak je jedna od najzdravijih opcija za probleme sa štitnom žlezdom.

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj je poznat širom sveta kao siguran pojačivač metabolizma. Zeleni čaj ima katehine, neku vrstu antioksidansa koji tera masne ćelije da oslobode masnoću i pomažu jetri da sagore višak masti.

6. Žitarice

Telo troši više energije za varenje celih žitarica. Metabolizam se povećava sa dodatnim vlaknima jer telo mora više da radi da bi razgradilo cela zrna. Pokušajte da jedete ovas, smeđi pirinač, klice, hleb od proklijalog zrna i kinou da biste ubrzali metabolizam i pomogli svojoj štitnoj žlezdi.

7. Avokado

Avokado je skoro čudesna hrana moderne ishrane. Prepun antioksidansa, dobrih masti, vlakana i esencijalnih hranljivih materija, avokado je neophodan za one koji imaju neuravnoteženo funkcionisanje štitne žlezde.

8. Brokoli

Brokoli je bogat kalcijumom i vitaminom C. Pomaže telu da ubrza metabolizam i bogat je vlaknima. Sve što pomaže u povećanju metabolizma je korisno za pacijente sa štitnom žlezdom. Brokoli povećava termičko dejstvo hrane, odnosno ubrzava metabolizam tela kada se pojede.

Dodajte bilo šta ili sve ovo u ishranu i primetićete značajno poboljšanje funkcije štitne žlezde tokom određenog perioda. Konsultujte se sa svojim lekarom ako sumnjate da imate problem sa štitnom žlezdom.