filteri close
Objavljeno: 22.05.2024. Image source: Pixabay/VugarAhmadov
300x600

Beli hleb i hleb od integralnog brašna su dva različita tipa hleba, pri čemu se prave od različitih vrsta brašna i imaju različite nutritivne vrednosti.

Beli hleb se pravi od rafinisanog belog brašna, koje je procesuirano da bi se uklonile spoljne ljuske zrna pšenice, kao i mekinje i klice. Ovaj proces uklanja veći deo vlakana, vitamina i minerala iz brašna. Kao rezultat toga, beli hleb ima glatkiju teksturu i blaži ukus, ali manje nutritivne vrednosti u poređenju sa integralnim hlebom.

Hleb od integralnog brašna se pravi od celog zrna pšenice, koje uključuje spoljne ljuske, mekinje i klice. Zbog toga što se koristi celo zrno, ovaj hleb zadržava veći deo vlakana, vitamina i minerala. To ga čini nutritivno bogatijim i pruža više dugotrajne energije. Hleb od integralnog brašna obično ima nešto grublju teksturu i jači ukus u poređenju sa belim hlebom.

Sjajan recept za pogaču BEZ KVASCA, gotovu za samo pola sata!

Kada birate između ova dva tipa hleba, važno je razmotriti svoje nutritivne potrebe. Hleb od integralnog brašna može biti bolji izbor ako želite da povećate unos vlakana i hranljivih materija u ishrani, dok beli hleb može biti bolji izbor ako imate određene preferencije u ukusu ili ako tražite brži izvor energije.

Međutim, ključno je naglasiti da sam hleb nije direktno "krivac" za gojenje. Gojenje zavisi od ukupnog energetskog unosa i potrošnje kalorija. 

Ako unosite više kalorija nego što sagorevate, to može dovesti do gojenja, bez obzira na vrstu hleba koji konzumirate. Stoga je važno unositi hleb, kao i ostale namirnice, u okviru uravnotežene ishrane i pratiti svoje ukupne energetske potrebe kako biste održali zdravu telesnu težinu.

Jedemo stvarno mnogo hleba - šta to čini telu dugoročno?