filteri close
Objavljeno: 09.10.2023. Image source: Pexels
300x600

U Srbiji se hleb jede uz svaki obrok - koliko je to zdravo?

Hleb je osnovna životna namirnica koja se često konzumira u Srbiji, bez obzira na obrok - doručak, ručak ili večeru. Neki ga čak kombinuju i sa testeninom zbog njegove dostupnosti i pristupačne cene.

Prema najnovijim statistikama, prosečna potrošnja hleba po stanovniku u Srbiji iznosi čak 51 kilogram godišnje. 

Međutim, stručnjaci upozoravaju na potencijalne negativne efekte prekomerne konzumacije ovog osnovnog prehrambenog proizvoda.

Jedan od glavnih problema koji proizlaze iz česte konzumacije belog hleba je dobijanje na težini. Ovaj tip hleba bogat je jednostavnim ugljenim hidratima koji mogu uzrokovati nagomilavanje kilograma i nepoželjno debljanje.

5 dugoročnih posledica konzumacije brze hrane

Pored toga, preterana konzumacija hleba može povećati rizik od razvoja dijabetesa. Hrana koja obiluje ugljenim hidratima, kao što je beli hleb, dovodi do naglog povećanja nivoa šećera u krvi. 

Visok nivo šećera u krvi povezan je sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima kao što su srčane bolesti, gubitak vida i oštećenje bubrega.

Osim potencijalnih problema sa težinom i dijabetesom, preterana konzumacija belog hleba može negativno uticati i na stanje naše kože.

OMAD: Dijeta jednog obroka - Zvezde je vole, ali šta kaže nauka?

Istraživanja pokazuju da hrana sa visokim glikemijskim indeksom, poput belog hleba, može pogoršati kožne probleme, uključujući nastanak bubuljica i akni.

Nadalje, preterana konzumacija hleba može izazvati probavne probleme, uključujući zatvor. Nedostatak vlakana u ishrani može uzrokovati poremećaje u radu digestivnog sistema, što dovodi do neugodnosti poput zatvora.