filteri close
Objavljeno: 04.10.2023. Image source: Pixabay
300x600

Uopšte nije tako naivno kada je na duže staze

Stručnjak za ishranu Nikol Rodrigez odlučila je da proveri kako će brza hrana uticati na njeno zdravlje ako je jede svaki dan. Za ovaj eksperiment, postavila je dnevni budžet od pet evra za brzu hranu.

Njena hipoteza je da ako jede brzu hranu jednom dnevno, kroz mesec dana i to kombinuje sa uravnoteženom ishranom i redovnim vežbanjem, verovatno neće naići na ozbiljne zdravstvene probleme. Međutim, upozorava da je konzumacija brze hrane na duže staze rizična.

Ovo je pet negativnih uticaja koje je identifikovala tokom svog istraživanja:

1. Viši rizik od srčanih bolesti

Kada jedete brzu hranu često, unosite više soli nego što je preporučeno. Na primer, Nikol je analizirala obrok koji se sastoji od dvostrukog čizburgera, male porcije pomfrita i male čaše čokoladnog šejka iz poznatog lanca brze hrane. Ovaj obrok sadrži preko 1.500 mg natrijuma, što može dovesti do povećanja krvnog pritiska i većeg rizika od srčanih oboljenja na duge staze.

OMAD: Dijeta jednog obroka - Zvezde je vole, ali šta kaže nauka?

2. Ozbiljan porast težine

Ako se prejedate brze hrane, veće su šanse da ćete dobiti višak kilograma. Na primer, ako redovno jedete obroke koji su visoko kalorični i niski u hranljivim sastojcima, narušavate energetsku ravnotežu i akumulirate masne naslage, posebno ako ne vežbate redovno.

3. Manjak vlakana u ishrani

Brza hrana je često siromašna vlaknima jer obično ne uključuje sveže voće, povrće ili cele žitarice. Na primer, ako vaša dijeta sadrži previše hamburgera i pomfrita, a premalo salata i voća, možete iskusiti digestivne probleme poput zatvora i nadimanja.

Mali trikovi koji će vas naterati da jedete manje

4. Povećanje lošeg holesterola

Mnogi obroci u brzoj hrani sadrže velike količine zasićenih masti. Na osnovu dnevnog kalorijskog unosa od 2.000 kalorija, smernica je da se ne prelazi 22 grama zasićenih masti. Obroci poput "Giant Burgera" ili "Supersize Fries" mogu sadržati i do 100–150% od preporučene dnevne količine.

5. Rizik od razvoja dijabetesa

Studije su pokazale da redovno konzumiranje brze hrane, na primer dva puta nedeljno, može povećati šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Ako ste već u predijabetičkom stanju, preporučuje se da izbegavate ovakav način ishrane.