filteri close
Objavljeno: 24.09.2023. Image source: Pexels
300x600

Razbijanje mitova iza ekstremnog trenda ishrane 

Zvezde su kroz istoriju bile pioniri u promovisanju različitih dijetetskih trendova. Među aktuelnim dijetama koje privlače pažnju slavnih je režim ishrane, poznat kao "OMAD" (One Meal A Day – na engleskom "jedan obrok na dnevno").

Među poznatima koji primenjuju ovu dijetu su Brus Springstin i Kris Martin, lider benda "Coldplay". Zagovornici OMAD-a smatraju da im ovaj pristup pomaže u kontroli telesne teže i očuvanju kondicije.

OMAD je zapravo radikalan oblik drugih dijetalnih pristupa baziranih na postu, kao što su intermitentni post i ishrana u određenim vremenskim periodima.

Mali trikovi koji će vas naterati da jedete manje

Glavno odstupanje je u tome što ljudi na OMAD dijeti unose dnevne kalorije u jednom obroku, za razliku od drugih režima gde se ishrana raspoređuje kroz dan ili nedelju.

Međutim, malo je istraženo koliko je efikasno jesti samo jedan obrok dnevno kada je u pitanju zdravlje.

Sličnost sa postom

Naučne studije koje se fokusiraju na OMAD su retke, a većina istraživanja je sprovedena na životinjama.

Zato većina argumenata u korist ove dijete počiva na ideji da ako drugi oblici posta imaju zdravstvene prednosti, to bi moglo važiti i za OMAD.

Prejedanje: Skriveni neprijatelj zdravlja

Istraživanja na temu posta su u porastu. Neke studije pokazuju da „5:2 dijeta“ (normalna ishrana pet dana, a maksimalno 800 kalorija dva dana u nedelji) može pomoći u kontrolisanju teže. Ali, ništa se ne izdvaja kao superioran način ishrane.

Dobri efekti na telesnu težu i krvni pritisak

Studije su takođe pokazale da ishrana u određenim vremenskim intervalima može imati zdravstvene koristi kao što su regulacija telesne teže i smanjenje krvnog pritiska.

Prema jednom pregledu studija, različiti oblici posta mogu pozitivno uticati na nivoe šećera i holesterola, smanjiti upalu i pomoći u kontroli apetita. Ovo bi moglo doprineti smanjenju rizika od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Indikacija o smanjenju gustine kostiju

Jedina studija koja se fokusirala na efekte OMAD-a na ljude otkrila je da unosa istog broja kalorija u jednom obroku, umesto u tri, ima efekta na smanjenje telesne teže i masnoće. No, primećeno je i smanjenje gustine kostiju, što bi dugoročno moglo biti problematično.

Protivrečni rezultati na životinjama

Studije na životinjama daju mešovite rezultate, pokazujući čak da su miševi koji su jeli jedan obrok dnevno zapravo dobili na težini u poređenju sa onima koji su imali više obroka.

Znate li šta je "vitamin P" i koliko utiče na naše zdravlje?

I dok postoji potencijal da OMAD može imati određene zdravstvene prednosti, još mnogo toga je neistraženo.

Važno je da se buduća istraživanja fokusiraju na veći broj učesnika i različite demografske grupe, kao što je ova studija uključila samo mlade i vitke osobe.

Isto tako, potrebne su studije koje će pratiti efekte OMAD na duže staze i u realnim uslovima.