filteri close
Objavljeno: 07.09.2024. Image source: Foto: Pixabay/tomwieden
300x600

Građani će bez zakazivanja moći da obave niz zdravstvenih pregleda

U svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, u organizaciji Ministarstva zdravlja u nedelju od 8 do 17 časova biti održani besplatni preventivni zdravstveni pregledi.

Svi građani, uključujući one bez zdravstvenog osiguranja, moći će da besplatno obave pregled pluća i urade tumor markere CEA, CA19-9 i AFP (Alfa fetoprotein).

Kako je saopšteno, pregledi će se obavljati bez zakazivanja, a građani će imati priliku da izmere krvni pritisak, provere nivo šećera u krvi, urade EKG, ultrazvuk abdomena i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Zbog velikog interesovanja roditelja, i ove nedelje će biti organizovani sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kako bi se što ranije otkrile eventualne nepravilnosti u rastu i razvoju, a zatim i pravovremeno korigovale, navode iz Ministarstva zdravlja.

Posebno se ističe važnost ovih pregleda, jer je kod blizu 10 odsto pregledanih pacijenata, bez vidljivih simptoma, otkriveno prisustvo različitih oboljenja poput sumnjivih mladeža, promena na plućima, aneurizmi, dijabetesa i kardioloških problema, gde je rano otkrivanje ključno za uspešno lečenje.

Detaljna lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, kao i pregled usluga koje se obavljaju u svakoj od njih, dostupna je na zvaničnoj stranici Ministarstva zdravlja na adresi: www.zdravlje.gov.rs