filteri close
Objavljeno: 13.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/ martin_hetto
300x600

Poznato je koliko su biljke povoljne za naše mentalno zdravlje i oplemenjivanje životnog prostora

Ukoliko volite cveće i odlučili ste da ukrasite kuću, ali vam jednostavno svaka biljka uvene, savetujemo vam da odaberete neke od ovih pet vrsta, jer zahtevaju minimalnu pažnju.

Sanseverija

 Biljka poznata i pod nazivom indijansko pero, je najbolji primer borca za preživljavanje u biljnom svetu. Ima sposobnost da preživi pod ekstremnim uslovima za jedan cvet - na jakom suncu i u mračnim prostorijama. Sanseveriji neće smetati čak ni ako je stavite blizu radijatoraa zalivanje možete da preskačete i do mesec dana.

 Fitonija

 Ova ukrasna puzavica ne voli mnogo vode, ali ako primetite da izgleda uvelo, zalijte je i odmah će se oporaviti. Vodite računa da ipak ne doživljava ovakve "šokove" stalno, jer će jednom prestati da se regeneriše.

 Fikus

Ovo je gotovo svima poznata biljka i vrlo je zahvalna za održavanje. Postoji više vrsta, a voli puno svetlosti. Zemlja uvek treba biti umereno vlažna stoga je važno da složite dobar odvod viška vode i ne treba pustiti da se zemlja do kraja isuši. Nije poželjno držati u spavaćim sobama jer troše puno kiseonika. Kada je tek kupite, moguće je da izgubi dosta listova zbog šoka od preseljenja, pa se nemojte brinuti.

Filadendron

Poput fikusa, ova je biljka bila veliki hit u sedamdesetima, a budući da je jedna od najotpornijih sobnih biljaka, opet je u modi. Može dugo preživjeti i neće joj škoditi promjena mjesta boravka. Ako naraste u visinu, može se penjati uz prozor ili joj postavite letvice uz koje će rasti da se listovi ne savijaju. 

Dracena marginata

Ovo je jedna je od najpoznatijih i najdekorativnijih sobnih biljaka, a već je to znak da se lako uzgaja i održava. Ovoj sobnoj biljci ne odgovara direktna sunčeva svjetlost ni previše vode oko korijena jer može uzrokovati truljenje. Najviše može narasti do 2,5 metara, a ako vam listovi počnu žutjeti i sušiti se, znači da imate presuh zrak u prostoriji. Ako je zemlja u posudi vlažna, a listovi svejedno žute, to je znak preobilnog zalijevanja.

Godži bobice-drevna biljka dugovečnosti