filteri close
Objavljeno: 12.12.2022. Image source: Pixabay
300x600

Stručnjaci kažu da nema mnogo razloga za brigu, ali treba znati

Stručnjaci upozoravaju na kamilji grip Svetskog prvenstva, tešku respiratornu bolest koju bi kući mogli doneti navijači koji se vraćaju iz Katara.

Navijačima se savetuje da pripaze simptome tog gripa, koji sadrže temperaturu, kašalj i povraćanje.

Kamilji grip, koji je poznatiji po skraćenici MERS, je vrsta koronavirusa koji se može dobiti bliskim kontaktom s kamilama, izvestila je britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost. 

Ta agencija je upozorila lekare da budu na oprezu zbog mogućnosti povratka navijača sa Svetskog prvenstva koji pokazuju znakove bolesti, izveštava britanski Dejli Mejl, a prenosi Nova.

Ova agencija je izdala i saopštenje, u kom se navodi da je rizik od infekcije nizak, ali da treba voditi računa, a više od trećine zaraženih pacijenata navodno je preminulo.

"Kliničari i javnost bi posebno trebalo da budu upozoreni na mogućnost MERS-a u povratku putnika sa Svetskog prvenstva. Rizik od infekcije za stanovnike Velike Britanije je veoma nizak, ali može biti veći kod onih koji su izloženi specifičnim faktorima rizika u regionu – kao što su kamile. MERS se može dobiti iz bliskog kontakta sa kamilama ili konzumiranjem proizvoda od kamila, na primer, nepasterizovanog kamiljeg mleka", navodi se u saopštenju, a takođe se pominje i mogućnost prenosa sa osobe na osobu.

Između aprila 2012. godine i oktobra 2022. bilo je 2.600 slučajeva u 12 zemalja, a od toga, umrlo je 935 ljudi.

Neki oboleli od MERS-a nisu pokazivali simptome, dok bi drugi patili od groznice, kašlja, poteškoća sa disanjem, dijareje i povraćanja.

Čak 35 odsto onih kojima je dijagnostikovan MERS umiru od toga.

Ne postoji poseban lek za ovu bolest te se radi na ublažavanju simptoma. Podsetimo, ranije su izbijale manje epidemije MERS-a, 2015. i 2018. a najteže su bili pogođeni u Južnoj Koreji i Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Medik, Nova