filteri close
Objavljeno: 11.10.2024. Image source: Pexels
300x600

Velika studija donela rezultate koji i nisu toliko iznenađujući

Dobro mentalno zdravlje u 11. godini smanjuje rizik od prekomerne težine ili gojaznosti u 17. godini, pokazala je jedna studija.

Istraživači sa Univerziteta u Liverpulu i Univerziteta Majnut objavili su svoja otkrića u časopisu Obesity, a studija je obuhvatila više od 8.000 mladih.

Oni su otkrili da uzrast od 11 godina "može biti osetljiv period u kojem je psihološko blagostanje povezano sa budućom telesnom težinom".

Šta su VISCERALNE MASTI, koliko su opasne po zdravlje i kako ih smanjiti?

Podaci od 4.556 jedanaestogodišnjaka i 3.791 četrnaestogodišnjaka sa prekomernom težinom ili gojaznošću su analizirani, a grupa je ponovo ispitana u uzrastu od 17 godina.

Psihološko blagostanje je ocenjivano pomoću pitanja na koja su odgovarala deca i njihovi staratelji, a koja su se odnosila na teme poput samopoštovanja, zadovoljstva životom, simptoma depresije, socijalne podrške, zadovoljstva izgledom i sajber-nasilja.

Studija je otkrila da je bolje mentalno zdravlje i psihosocijalno blagostanje u uzrastu od 11 godina, ali ne i u 14. godini, povezano sa smanjenjem prekomerne težine ili gojaznosti do 17. godine.

Među onima koji su imali prekomernu težinu ili gojaznost u 11. ili 14. godini, oko 16% - 12% jedanaestogodišnjaka i 4% četrnaestogodišnjaka - smatralo se da imaju normalnu težinu u 17. godini.

U Srbiji je sad više od pola stanovništva gojazno!

Dr I Gusti Ngurah Edi Putra sa Instituta za zdravlje populacije Univerziteta u Liverpulu rekao je:

"Iako je potrebno uraditi dodatna istraživanja kako bi se razumelo zašto je rano adolescensko doba kritičan period, znamo da je to vreme u životu deteta kada može doživljavati promene - na primer prelazak u srednju školu".

Dodao je da bi integrisanje psihološke podrške u trenutne programe za prevenciju i lečenje gojaznosti moglo biti korisno.

Profesor Erik Robinson, takođe sa istog instituta, rekao je da je biti gojazan "teško izdržati psihološki".

"Kao društvo, moramo mnogo bolje da podržavamo ljude sa gojaznošću ako želimo da ostvarimo ozbiljan napredak u smanjenju gojaznosti", zaključio je.