filteri close
Objavljeno: 03.12.2022. Image source: Foto: Pixabay/Victoria_Watercolor
300x600

Kada ste roditelj, pogotovo po prvi put, teško je ne uporediti svoje dete sa drugom decom i ne brinuti se: da li se ono normalno razvija?

Ne pomaže ni to što su društveni mreže puni ponosnih roditelja — i što postoji mnogo knjiga i aplikacija koje upućuju kada dete treba da uradi svaku novu stvar, od osmeha do prevrtanja do prvog koraka. Gotovo je nemoguće ne zapitati se: da li moje dete nije u skladu sa svojom generacijom?

Svakako je važno da pazite na razvoj vašeg deteta. Ali dok to radite, evo nekih stvari koje treba da zapamtite:

Zašto je važno da ČITATE SVOJOJ DECI i kako da započnete sa tom navikom

  • Svako dete je drugačije. Svako dete je jedinstveno, iz različitih sredina, živi u različitim porodicama i okolnostima. Nemoguće je da se sva deca razvijaju na potpuno isti način - čak i deca koju odgaja ista porodica.
  • Postoje različiti aspekti razvoja i deca se kroz njih mogu kretati različitim tempom. Dete može rano da hoda, ali treba više vremena da nauči da govori jer se toliko zabavlja hodajući. Dete može biti toliko očarano učenjem da komunicira da hodanje izgleda manje zanimljivo. Deca uče kako da koriste svoja tela, uče kako da komuniciraju, uče kako da komuniciraju, uče kako da razumeju svet oko sebe — i svako dete to radi na svoj način. Važno je sagledati celu sliku razvoja deteta, a ne samo jednu prekretnicu.

Šta da radite ukoliko brinete?

Razumevanje šire slike ne znači da ne treba ništa da preduzmete kada vam se čini da se vaše dete razvija drugačije od druge dece. To, takođe, ne znači da su sve preporuke koje ste pročitali loše. Ali pre nego što se zabrinete, trebalo bi da razgovarate sa pedijatrom, koji stručno može da proceni stepen razvoja vašeg deteta. 

5 saveta za podsticanje zdravog razvoja kod novorođenčadi i male dece

Evo nekoliko načina na koje možete podstaći razvoj vašeg deteta:

1. Igrajte se sa svojim detetom! Interakcija sa drugim ljudima, posebno onima koji ih vole, najbolji je način da dete nauči nove veštine.
2. Isključite uređaje - ne samo one koje koristi vaše dete, već i vaše. Ništa ne zamenjuje stvarnu pažnju i interakciju.
3. Dajte svom detetu da provedu više vremena na podu. Bukvalno. Napravite čist prostor i spustite ih da nauče da puze i na drugi način koriste svoje telo.
4. Kupite svom detetu jednostavne igračke koje mu pomažu da uči i koristi svoju maštu. Zvečke ili muzičke igračke, kocke, lutke, lopte i automobili su odlični, kao i lažni kuhinjski pribor i alati. 
5. Čitajte svom detetu! To je jedan od najboljih načina da ih naučite novim rečima - i da zavolite knjige. To je i zaista lep način da ojačate svoj odnos sa detetom.