filteri close
Objavljeno: 02.02.2022. Image source: Foto: Pixabay/ParentiPacek
300x600

Čitanje vašem detetu — u bilo kom uzrastu — će podstaći razvoj njegovih kognitivnih sposobnosti, vašu povezanost i još mnogo toga. A sve što je potrebno je nekoliko knjiga, motivacija i malo vremena.

Svi zamišljamo da čitanje izgleda tako što vi uzmete knjigu i dete u krilo i dok vi čitate, vaše dete je očarano pričom.

Stvarnost može izgledati malo drugačije: samo znajte da niste jedini čija beba pokušava da žvaće knjigu ili vaše dete luta po sobi umesto da strpljivo sedi. Ali to ne umanjuje koristi od čitanja.

Čitanje pruža divnu priliku da se vi i vaše dete povežete. To je lep način da provedete vreme zajedno i usporite tokom inače napornog dana.

Slušanje priče koja se čita naglas uključuje određeni nivo razumevanja vašeg deteta. A razumevanje zavisi od obraćanja pažnje — drugim rečima, od veštine slušanja. To je veština koju deca treba da steknu pre nego što savladaju sami čitanje.

Čak i najmlađa deca imaju koristi od toga da slušaju kako im roditelji čitaju. 

Čitanje knjiga deci pomaže da proširi broj i raznovrsnost reči koje koriste. 

Čitanje deci pomaže da razviju ključne veštine koncentracije i samodiscipline. Tokom vremena - redovno čitanje dovodi do toga da deca slušaju kako bi ih razumela.

Roditelji, evo kako da ne budete previše zaštitnički nastrojeni i odgojite samostalnu decu

A kada slušaju, veća je verovatnoća da će mirno sedeti, razviti duži raspon pažnje, pa čak i raditi na svojim nadolazećim veštinama pamćenja.

Knjige i priče otvaraju vašem detetu potpuno novi svet. Deca imaju bujnu maštu, tako da čitanje služi da dodatno hrani njihovu kreativnost. A kreativnost je važna za razvijanje interesovanja i ideja, kao i za negovanje emocionalnog zdravlja deteta.

Knjige pružaju priliku da se priča o stvarnim situacijama na način koji odgovara uzrastu. Deca posebno uživaju u knjigama koje prikazuju decu njihovog uzrasta kako rade stvari koje oni rade u svakodnevnom životu.

Čitanje priča o potencijalno novim emocionalnim situacijama, poput polaska u školu, može pomoći da se započne razgovor i pokaže deci da su njihova osećanja normalna.

Kako i kada početi da čitate deci?

Počnite danas! Bebe, mala deca, predškolci, pa čak i starija deca imaju koristi od toga da im roditelj čita. Ne treba vam čak ni velika lična biblioteka knjiga da biste započeli.

Ne morate samo kupovati knjige - možete pronaći veliki izbor knjiga u vašoj lokalnoj biblioteci, među polovnim knjigama, itd. Možete čak i podstaći svoje dete da pozajmljuje knjige od svojih prijatelja.

Čitanje bebi

Najmlađe bebe (mlađe od 6 meseci) imaju koristi od knjiga koje imaju jednostavne, ali smele ili svetle slike sa puno kontrasta. Razgovarajte sa svojom bebom dok gledate knjige, ali reči na stranici nisu neophodne.

Kako postanu malo stariji (7 do 12 meseci), možda ćete želeti da proširite svoju kolekciju na knjige jednostavnim frazama ili samo redom teksta koji se odnosi na sliku na stranici.

Bebama uzrasta od 12 do 18 meseci mogu biti zanimljive knjige sa slikama druge dece koja rade svakodnevne stvari. Isto važi i za knjige koje sadrže životinje, televizijske likove ili druge poznate scene. Za ovu starosnu grupu možete tražiti knjige koje imaju detaljnije slike i jednostavnu priču ili razvoj događaja.

Čitanje vašem mališanu

Deca između 19 i 30 meseci takođe uživaju u knjigama koje sadrže poznate likove.

U ovom uzrastu, oni imaju tendenciju da favorizuju knjige sa puno akcije, slika i detalja u odnosu na mnogo reči na stranici. Potražite knjige koje sadrže kratke priče, posebno one sa uzročno-posledičnim vezama ili problemom na čijem prevazilaženju likovi moraju da rade.

Ponavljanje je važno u ovom uzrastu, pa pokušajte da pronađete knjige koje vam omogućavaju da rimujete, pevate ili na neki drugi način ponavljate tekst. Dok ste već kod toga, odvojite malo vremena za pauzu dok čitate knjige sa ponavljanjem da vidite da li vaš mališan popunjava prazninu.

Čitanje deci predškolskog i školskog uzrasta

Predškolci i deca osnovnoškolskog uzrasta imaju širok spektar sposobnosti čitanja. Dobra je ideja da preuzmete njihovo vođstvo kada su u pitanju jednostavne i složene knjige.

Mlađa deca (pa čak i neka starija) možda će i dalje ceniti slike sa malo teksta. Uz to, možete početi da uvodite priče koje imaju složenije zaplete i knjige sa više reči nego slika — čak i knjige poglavlja.

Dislalija – poteškoće u izgovoru kod dece i kako ih se rešiti

Dok vaše dete počinje da čita samostalno, možete ga uključiti u proces zajedničkog čitanja tako što ćete ga zamoliti da usput čita reči ili rečenice naglas. Ovo je odlična praksa.

Postavljajte pitanja i dok se krećete kroz tekst - ne morate da čekate do kraja knjige ili poglavlja da biste proverili da li je dete razumelo. Pokušajte sa otvorenim pitanjima poput „Šta mislite da bi se sledeće moglo dogoditi?“ Ovo će pomoći vašem detetu da se bavi dublje, a ne površinskim pitanjima poput „Koje je boje kuća?“

Stručnjaci preporučuju da se bavite aktivnostima opismenjavanja (poput čitanja) oko 30 minuta dnevno. 

Saveti za čitanje deci

Sve što zaista treba da uradite je da odvojite vreme da čitate svom detetu. Zaista je tako jednostavno. Međutim, možda se pitate kako da učinite iskustvo prijatnijim za sve.

Evo nekoliko saveta:

Budite dosledni. Bilo da je u pitanju jedna priča dnevno ili 15, pokušajte da čitanje postane deo vaše redovne rutine. Ne morate da čitate različite knjige svaki put. Deca vole da slušaju iste priče iznova i iznova - i uče kroz ovu vrstu ponavljanja.
• Ne žurite. Obavezno ostavite dovoljno vremena za čitanje, a ne da ga ušunjate ili — još gore — učinite to napornim. Naravno, nećete imati puno vremena svaki dan za čitanje, tako da su neke brze stvari sasvim u redu. Međutim, vaše dete treba da gleda na čitanje kao na posvećenu aktivnost kojoj vi posvećujete punu pažnju.
Neka bude zabavno. Koristite različite glasove za likove, pauze, pesme ili druge drame da biste oživeli priču. Čitanje sa smislom pomoći će vašem detetu da bolje razume priču. Takođe pruža dobar model izražajnog i tečnog čitanja za decu koja su sama počela da čitaju.
• Istaknite veze. Deca vole da primenjuju priče na sopstveni život. To ne samo da čini tekst smislenijim, već može pomoći vašem detetu da se nosi sa različitim situacijama sa kojima se susreće u svom svakodnevnom iskustvu. Ukažite svom detetu na te veze. Obratite pažnju na to gde je lik bio hrabar u vezi sa tim čudovištem ispod njihovog kreveta. Aplaudirajte liku koji je prvi put koristio nošu.
Ne zaustavljajte se na knjigama. Svaka razmena reči je korisna za decu. Dakle, ako jedne noći niste inspirisani knjigama, okrenite se pričanju priča. Takođe možete pogledati slike i razgovarati o onome što vidite ili zamoliti svoje dete da bude pripovedač. Sve što pokreće razgovor između vas i vašeg deteta je korisno.