filteri close
Objavljeno: 02.10.2020. Image source: Foto: Pixabay/ParentRap
300x600

Pronalaženje odgovarajućeg pristupa odgajanju dece može biti proces pun pokušaja, grešaka i kompromisa.

Roditeljstvo je teško bez obzira kako mu pristupali. Odgovorni ste za odgoj, oblikovanje i disciplinovanje malog čoveka. Ulog je velik, a posledice su teške.

Želite da vaše dete bude zdravo, bezbedno i uspešno - pa nije ni čudo da vam se učini da pomažete previše ili da uskačete da biste spasili dan kad god im nešto ne ide po planu.

Ali to neprestano „helikopteriranje“ moglo bi ometati rast i razvoj vašeg deteta. Roditelji koji previše štite decu žele im najbolje, ali u potrazi za savršenstvom često čine više štete nego koristi.

Ako se identifikujete kao previše zaštitnički nastrojen roditelj, možda ćete želeti da poradite na nekim problematičnim tendencijama i isprobate neke nove strategije - i to je u redu. Roditeljstvo je putovanje, a vi i vaša deca možete i evoluiraćete. Verujte u sebe i svoju decu - to možete zajedno.

Pa kako možete da prepoznate da li ste prezaštitnički nastrojen roditelj? Koje su potencijalne posledice? I, najvažnije, kako možete zaustaviti nehotično gušenje deteta odmah, a ne kasnije? Evo šta treba da znate.

Ko su prezaštitnički roditelji?

Prezaštinički roditelji žele da svoju decu zaštite od fizičkog, mentalnog ili emocionalnog bola. Žele da osiguraju uspeh svoje dece, kako bi mogli da im ublaže tok i udare svakodnevnog života.

Problem je u tome što oni često u potrazi da pomognu detetu da postigne ciljeve strogo dominiraju donošenjem odluka u ime svoje dece, verujući da znaju šta je najbolje.

Nije, međutim, nedostatak empatije pokretač ove jednoumnosti. U stvari, upravo je suprotno.

Važno je zapamtiti da prezaštitnički roditelji - kao i svi roditelji - imaju dobre namere. Oni žele ono što je najbolje za njihovo dete - čak i ako to znači da moraju buldožerima da se zaštite ili zaštite od potencijalno štetne stvarnosti spoljnog sveta.

Ova tendencija da se skloni, zaštiti i manipuliše može se manifestovati na mnogo načina. Evo samo nekoliko primera prezaštitničkog roditeljstva:

Preterano oprezan roditelj

Mališan koji tek uči da hoda nesiguran je na nogama. Može biti uznemirujuće gledati vašeg mališana kako se koprca popločanim podom, predviđajući potencijalne padove i udare.

Normalno je da želite da uskočite i olakšate. Međutim, stalno obeshrabrivanje ili zaustavljanje vašeg mališana da vežba hod može ometati njegov napredak. Štaviše, vaš tip može izazvati rastuću zabrinutost zbog vaših sposobnosti - ili nedostatka istih. A ovo prevazilazi hodanje.

Deca koju roditelji lažu mogu zbog toga imati problema kad odrastu

Ovaj oblik prezaštitničkog roditeljstva može se dešavati iznova i iznova, jer se vaše dete penje više nego ikad ranije na igralištu ili zahteva da nauči da koristi makaze. Ako ih uskočite da ih „zaštitite“ od ovih zdravih rizika, oni ih mogu sprečiti da prihvate izazove i izgrade samopouzdanje i svest o sopstvenim sposobnostima.

Roditelj koji opravdava

Pronalaženje izgovora za loš učinak deteta na testu i zahtevanje ponovnog postupka je još jedan primer prekomerne zaštitne tendencije. Umesto da dozvole detetu da se uči iz neuspeha, želja da mu se pruži još jedna šansa omogućava produžavanje loših navika.

Možda ćete se zateći da branite detetovo loše ponašanje ili greške prijateljima, porodici ili bilo kojim drugim kritičarima. Zamisao da oni propadaju ili prave greške može biti izvor nelagode, pa čak i straha. Njihovi neuspesi mogu se osećati kao odraz vaših sopstvenih propusta kao roditelja, tako da ste uvek spremni sa razlogom i objašnjenjem.

Roditelj koji donosi odluke umesto dece

Važno je pustiti decu da eksperimentišu i isprobavaju nove stvari. Ako vaše dete koje je talentovano za sport odluči da ove godine želi da preskoči treninge i prođe audiciju za glumu, možda ćete biti skeptični a možda ćete ga i obeshrabirvati.

Možda se bojite da vaše dete neće biti dovoljno dobro u ovoj novoj potrazi ili da troši priliku da zablista u oblasti u kojoj već ističe.

Pored odlučivanja o tome šta da radite, možda se brinete i sa kime oni druže. Možda ćete želeti da imaju „prave“ prijatelje. 

Koji su znaci da se roditelj ponaša prezaštitnički prema detetu?

Prezaštitnički roditelji spadaju u prilično široku kategoriju roditeljstva; neke može voditi strah od povrede, dok se drugi mogu brinuti da njihova deca neće biti uspešna bez njihove stalne pažnje.

Uprkos različitim okolnostima, postoji nekoliko znakova prezaštitničkog roditeljstva.

Kontrola izbora

Ako neprestano donosite velike i male odluke za svoje dete, a ne dozvoljavate mu da razmisli o mogućnostima, možda ste prezaštitnički roditelj.

Ako vaše dete želi da isproba nešto novo (poput sporta ili hobija), ali vi insistirate da se drži onog što zna ili šta želite, potiskujete njegov nagon, pokazujete nepoverenje i pretpostavljate da znate bolje.

Dve trećine roditelja ne ume da prepozna depresiju kod dece

Važno je dati deci prostora da samostalno razmotre opcije. Naravno, možemo im savetovati, ali na kraju, želimo da podstaknemo našu decu da budu samostalni mislioci sa svojim samopouzdanim mišljenjima.

Zaklon od neuspeha

Može biti primamljivo da uskočite i „spasite“ svoje dete od loše ocene ili povređenog ega. Ako je učitelj vašeg deteta na brzom biranju na vašem telefonu, možda ukazuje na veći roditeljski problem.

Deca su izdržljiva, ali samo ako im pružimo mogućnost oporavka. Uspeh je sjajan, ali deca neće istinski napredovati dok ne nauče da prevazilaze svakodnevne neuspehe.

Burno reagovanje na neuspehe

Ako ste besni zbog sporadične loše ocene ili zgroženi kada vam dete odbiju, morate duboko da udahnete i budete poput Else - pustite to. Preterano reagovanje na povremene neuspehe ne pomaže vama ili detetu da se prilagodi i odraste.

Strah od povrede

Ako dete upozorite da pazi na prste svaki put kada zatvori vrata ormarića ili uzdišete kada se povremeno spotakne, zabrinuti ste za njegovu sigurnost.

Svakako da niko ne želi da se igra završi suzama, ali izleti, prljenje i ogrebotine deo su detinjstva. Sve dok dete nije u neposrednoj opasnosti, pokušajte da se povremeno ugrizete za jezik - ili se oni možda nikada neće osloboditi.

Intenzivan fokus na postignućima

Ako ste toliko usredsređeni na dostignuća svog deteta da ne odvojite vreme da ih proslavite i uživate u jednostavnijim trenucima, vi a potencijalno i vaše dete dosta propuštate.

Možete da zakažete nastavnike i prijavite dete za sve aktivnosti, ali fokusiranje isključivo na učenje i merljiva dostignuća može biti štetno za mentalno i emocionalno blagostanje vašeg deteta. Morate da pustite dete da bude dete.

Motivisanje nagradama i stroga pravila

Pribegavanje neobičnim nagradama za motivisanje dece i oštre kazne da bi ih odvratili, još je jedan uobičajeni znak prezaštitničkog roditeljstva.

Želite da vaše dete bude motivisano sopstvenim unutrašnjim nagonom i da ga uzbuđuju nova iskustva - ne zaviseći od mita i plašeći se pretnji.

Koji su efekti prezaštitničkog roditeljstva?

Svi roditelji prave greške i uobičajena je praksa brinuti se o potencijalnim dugoročnim efektima donošenja odluka. Ali treba reći da ne postoji jedan pravi način za roditeljstvo. Morate i prema sebi biti blaži na putu roditljstva i znati da nećete uvek imati prave odgovore.

Ipak, identifikovanje prekomernih zaštitnih tendencija sada može pomoći u prilagođavanju ishoda vama i vašoj deci, jer ovaj stil roditeljstva može imati trajne negativne posledice.

Nepripremljena deca

Možda najvažnije, prezaštitnički roditelj može stvoriti dete koje nije spremno da se nosi sa onim što im život može baciti na put. Toliko su navikli da roditelj pravi planove i čisti nered da bi mogli biti bespomoćni pred manjim izazovima i velikim preprekama.

Varljiva deca

Ako se vaše dete oseća ugušenim zbog vašeg vrlo praktičnog pristupa roditeljstvu, moglo bi početi da laže. Ako se osećaju nesposobnim da se suoče sa pritiskom nerealnih očekivanja ili strogih pravila, mogli bi izvrnuti istinu da bi manipulisali ishodom i promenili vaš očekivani odgovor.

Zavisna, nesigurna deca

Ako vaše dete uvek očekuje da mu pomognete, možda neće razviti samopoštovanje potrebno da se osamostali i samo sebe zastupa.

Ako učinite sve za njih (od osnovnih poslova do završetka školskih projekata), oni mogu početi da očekuju od vas druge jednostavne stvari koje oni mogu i trebaju sami da urade. Umesto da preuzmu nove izazove, oni zadovoljno čekaju da drugi reše probleme.

Dalje, studija sprovedena 2013. godine otkrila je da su deca prezaštitničkih roditelja bila sklonija anksioznosti i depresiji u poznim tinejdžerskim i fakultetskim godinama. 

Uplašena deca

Ako zaustavite malo dete da radi stvari koje mogu imati negativne, ali relativno bezazlene ishode, ono će se možda preterano plašiti da isprobava nove stvari. Oni mogu da brinu da će biti povređeni ili odbijeni i da na kraju zaziru od iskustava.

Smatraće da zaslužuju nešto i bez truda

Deci koja su navikla da stvari idu po planu prema dizajnu roditelja, možda će biti teže u budućnosti kad shvate da život ne funkcioniše uvek tako. Možda se čak osećaju kao da zaslužuju stvari koje nisu zaradili.

Štaviše, biće zbunjeni ako su ih neprekidno motivisale nagrade, a ne samozadovoljstvo.

Saveti za prezaštitničke roditelje

Ako posramljeno odmahujete glavom, budite uvereni da niste sami. Mnoštvo je prezaštitničkih roditelja, koji baš poput vas jednostavno žele da njihove bebe budu srećne.

Identifikovanje problema sa prevelikom zaštitnošću pola je uspeha. Možete učiti na greškama iz prošlosti, prilagoditi roditeljski stil - a istovremeno pokazivati dovoljno ljubavi i podrške i razviti zdraviji odnos sa decom.

Koraci koje možete preduzeti:

• Neka vas drugi inspirišu. Razgovarajte sa drugim roditeljima u krugu prijatelja ili zajednici čijem se roditeljskom stilu divite. Pitajte ih za njihove ideje i razmenite priče. Ali zapamtite, ne postoji savršen roditelj i nijedan stil odgajanja dece nije najbolji za svu decu u svakoj situaciji.
• Vodite otvoren razgovor. Neka komunikacijske linije budu otvorene sa detetom, bez obzira na njegovu starost. Budite otvoreni za ideje i voljni čuti njihove želje - čak i ako se one razlikuju od vaših.
• Ne očekujte previše od sebe (i svoje dece). Kao “lebdeći” roditelj, možda ćete malo uživati u opuštanju. Ako vaše dete eksperimentiše na igralištu, dozvolite da se to dogodi i dozvolite posledice koje slede. Sve dok je vaše dete na sigurnom, možete pustiti prirodu da ide svojim tokom. Zauzdajte svoj instinkt da kontrolišete stvari i vidite kako vaše dete reaguje. Moglo bi vas iznenaditi.
• Razgovarajte sa profesionalcem. Ako imate problem da se otrgnete od svojih previše zaštitnih načina, potražite stručnu pomoć. Terapija može biti odličan način da iskoristite svoje istinske motivacije i pronađete bolje mehanizme za suočavanje.

Šta ako ste vi dete prezaštitničkih roditelja?

Ako imate posla sa vlastitim prezaštitničkim roditeljima - bilo da ste dete, tinejdžer ili odrasla osoba - i vama predstoji posao.

Prvi korak u rešavanju problema: Započnite prijateljski razgovor sa roditeljima i izrazite svoja osećanja. Obavestite ih da želite da prekinete ovaj ciklus ponašanja.

Možda mislite da vaši roditelji kontrolišu vaše izbore i kao rezultat se manje trudite. Pozitivne promene se neće dogoditi dok ne preuzmete odgovornost za svoje ponašanje, otvorite svoja osećanja i uspostavite neke granice.

Savet van kuće, takođe, može biti izuzetno koristan u pomaganju vama i vašim roditeljima da postignete ravnotežu.