filteri close
Objavljeno: 27.11.2019. Image source: sweetlouise/Pixabay
300x600

Koliko su tinejdžeri uspešni u skrivanju osećanja, i da li razumemo kada vape za pomoći?

Nedavno sprovedena nacionalna anketa Univerziteta u Mičigenu pokazala je da čak 2/3 roditelja nailazi na poteškoće u prepoznavanju mentalnog i emotivnog stanja tinejdžera sa kojima žive.

Emocionalni usponi i padovi, ćudljivost, buntovništvo i nezadovoljstvo, karakteristični za adolescenciju, ponekad prikrivaju simptome ozbiljne depresije.

Četrdeset posto roditelja izjavilo je da ne zna kako bi razlikovalo normalne promene raspoloženja od znakova depresije, dok čak 30% roditelja smatra da njihova deca odlično skrivaju svoja osećanja.

Seks u prvom srednje, pijanstvo već u petom!

Stručnjaci upozoravaju na to da u period adolescencije promene ne doživljava samo tinejdžer, već se umnogome menja i dinamika među članovima porodice.

Sa druge strane, roditelji koji su preterano samouvereni u odnosu na sopstvene sudove o stanju svog deteta imaju veće šanse da ih pogrešno protumače, to jest – da previde prve simptome depresije.

Kratkotrajna promena u načinu ishrane može ublažiti simptome depresije

Anketa je takođe pokazala da je tema depresije veoma bliska mladima srednjoškolskog uzrasta.

Svaki četvrti roditelj izjavio je da njegovo dete poznaje nekog vršnjaka koji pati od depresije, dok se svaki deseti adolescent suočio sa samoubistvom vršnjaka.

Trebalo bi da znate neke od simptoma koji mogu ukazati na samoubistvo

Istraživači su istakli da stopa samoubistava među mladima dramatično raste u poslednjih deset godina, što upozorava na važnost razumevanja i prepoznavanja simptoma depresije kod mladih.

Značajno je i to da su anketirani roditelji izjavili da još manje nego u svoje sposobnosti, veruju u sposobnost svoje dece da kod sebe prepoznaju depresiju i blagovremeno i otvoreno potraže pomoć.

Mislite da je depresija jača od vas?