filteri close
Objavljeno: 14.11.2019. Image source: PublicDomainPictures/Pixabay
300x600

Zapravo, često je dovoljno samo 30 minuta dnevne aktivnosti da se perspektiva potpuno promeni.

Opšte je poznato da vežbanje pruža brojne fizičke i psihološke koristi osobama koje redovno treniraju.

Novo istražvanje, koje su sproveli naučnici iz Opšte bolnice sa Harvarda, pokazuje da čak i male količine svakodnevnog vežbanja mogu značajno da smanje rizik od pojave nove epizode depresije, čak i kod osoba sa visokim genetskim rizikom.

U studiji, objavljenoj u časopisu Depression and Anxiety, autori su analizirali podatke skoro 8.000 učesnika, u odnosu na strukturu i organizaciju genoma, i posledice fizičke aktivnosti.

Kombinujući informacije kroz čitav genom, istraživački tim je utvrdio genetsku ocenu rizika za svakog od učesnika sa dijagnostikovanom depresijom i povezao ih sa njihovim sopstvenim izveštavanjem u vezi sa vežbanjem.

Rezultati su pokazali da je fizička aktivnost efikasna u smanjenju rizika od depresije u svim kategorijama rizika, čak i kod ljudi kod kojih je najverovatnija dijagnoza teških oblika depresije na osnovu njihovog genetskog rezultata.

Naučnici ističu da ova studija sugeriše da genetika nije nepobediva, i da fizička aktivnost može da neutrališe ili ublaži rizik od pojave budućih epizoda kod osoba koje su genetski ranjive na problem depresije.

Ako vam se čini da prečesto plačete, prikupite malo snage i potražite pomoć!

U proseku, svaki četvorosatni blok dodatnih vežbi nedeljno - ili oko 35 minuta dnevno - umanjio je šanse za novu epizodu depresije za oko 17 procenata.

Otkriveno je da su i vežbe visokog i vežbe niskog intenziteta otprilike podjednako efikasne.

Lekovi protiv upala pomažu kod simptoma depresije?