filteri close
Objavljeno: 28.10.2019. Image source: sweetlouise/Pixabay
300x600

Istraživanje o ponašanju u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji, koje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije, svedoči o zabrinjavajućem stanju dece i adolescenata u našoj zemlji.

Istraživanje je sprovedeno u 101 školi, a anketirano je više od 4.000 učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole.

Skoro jedna trećina ispitanika svoj odnos sa roditeljima nije opisala kao dobar.

Dobri porodični odnosi umanjuju rizik od depresije kod mladih

Skoro svaki četvrti učenik prvog razreda srednje škole već je imao seksualne odnose, češće dečaci nego devojčice, a čak črtvrtina ispitanika nije koristila kondom u poslednjem seksualnom odnosu.

14,5 odsto učenika petog i sedmog razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola pušilo je cigarete bar jednom tokom života, od čega je skoro svaki treći srednjoškolac probao cigarete.

Svaki peti srednjoškolac pušio je nargilu u prethodnih mesec dana, dok je u istom periodu čak 12,2 posto učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje doživelo pijanstvo.

Istraživanje potvrdilo: Na kakve poruke reaguju tinejdžeri

Među anketiranim učenicima srednjoškolskog uzrasta, svaki deseti učenik koji je pio, to je radio 20 i više dana u proteklih mesec dana.

Naučnici se pitaju i upozoravaju: zašto stalno zaboravljamo koliko je alkohol opasan?

Izvor: B92.net