filteri close
Objavljeno: 10.10.2019. Image source: sweetlouise/Pixabay
300x600

Ova mala promena može neverovatno popraviti vašu komunikaciju sa tinejdžerom u kući.

Imati tinejdžera u kući oduvek je bio veliki izazov za roditelje, a nalaženje načina da mu se određena poruka prenesa tako da je prihvati, razume ili posluša za mnoge roditelje i danas je veliko pitanje. 

Na emocije i reakcije dece ne utiče samo sadržaj upućene poruke već, mnogo češće - ton rečenice koje im roditelji upućuju. 

U studiji koju je vodila dr Netta Weinstein sa Univerziteta Cardiff, objavljenoj u časopisu Developmental Psichology, učestvovalo je više od 1000 ispitanika uzrasta između 14 i 15 godina.   

Studija se bavila ulogom koju ton,tj. način govora, igra u komunikaciji sa tinejdžerima.

Naučnici su nasumično rasporedili učesnika u jednu od tri grupe. Zatim su im emitovali 30 snimljenih poruka koje su majke adolescenata izgovarale koristeći 3 različita načina, tj. tona obraćanja - neutralan, naredbodavan i ohrabrujući (podsticajan). 

Tim je definisao kontrolne, tj. naredbodavne tonove kao one koji su zvučali kao pokušaj da se sagovornik ograniči ili natera da preduzme određenu akciju, dok je podsticajni ton izražavao ohrabrenje i podršku. 

Snimljene rečenice ticale su se uglavnom školskih obaveza, koje roditelji i inače najčešće upućuju svojim tinejdžerima. 

Nakon što su tinejdžeri preslušali poruke, popunili su anketu o tome kako  bi se osećali ukoliko bi od svojih majki čuli sva tri tipa iskaza. 

Oni koji su čuli naredbodavni ton glasa imali su negativnije reakcije na uputstva.

Suprotno tome, oni koji su slušali ton glasa koji podržava autonomiju sagovornika imali su pozitivne odgovore, posebno u poređenju sa onima koji su čuli poruke izrečene neutralnim tonom. 

Autori su zaključili da njihovi rezultati sugerišu da je način na koji su govornici modulirali glas prilikom intoniranja istih verbalnih poruka uticao na emocionalne odgovore adolescenata, na jačanje ili slabljenje odnosa prema roditeljima, kao i na preduzimanje ili odbijanje određenih akcija. 

Iako su do sada ispitivane samo reakcije tinejdžera na iskaze majki (a ne i očeva), ovo istraživanje posebno je važno za roditelje koji u stresnim ili kriznim situacijama umeju da izgube strpljenje, te da se detetu obrate najoštrijim, naredbodavnim tonom što, uglavnom, ostaje bez rezultata ili biva kontraproduktivno. 

Rezultati takođe podsećaju na to koliko je naš glas zapravo moćan, te da je odabir pravog tona za komunikaciju presudan u svim razgovorima koje vodimo.