filteri close
Objavljeno: 08.10.2019. Image source: Pixabay/Rudy Anderson
300x600

Nova naučna studija potvrdila je ono što svi već znamo: porodični odnosi su jako bitni za mentalno zdravlje dece

Tinejdžeri i adolescenti koji imaju pozitivne porodične odnose manje su skloni razvijanju depresije tokom odrastanja ili ranog zrelog doba, navodi nova studija, sprovedena nad 18.185 volontera, koji su praćeni od 15. godine pa nadalje, do uzrasta od 32 do 43 godine.

U seriji ispitivanja istraživači su ih pitali o porodičnim odnosima i simptomima depresije. Mladi koji su imali bolje i bliskije porodične odnose i manje konflikta sa roditeljima su u manjoj meri razvijali simptome depresije tokom adolescencije i odrastanja nego mladi koji nisu imali tako dobre porodične odnose.

„Porodična bliskost i povezanost, kao i malo sukoba u odnosima roditelj-dete ne samo da štiti mlade od depresije tokom osetljivog i ranjivog perioda odrastanja, već promoviše i mentalno zdravlje tokom ranog perioda zrelosti, sve do srednjih godina“, rekao je koautor studije Ping Chen sa Univerziteta Chapel Hill u Severnoj Karolini.

Treba reći da su rezultati različiti kada su u pitanju muškarci i žene, odnosno da žene imaju više koristi.

„Žene imaju više koristi od pozitivnih porodičnih uticaja tokom odrastanja nego muškarci, pogotovo u kasnom tinejdžerskom periodu i ranim dvadesetim godinama. Ali, manje sukoba na relaciji roditelj-dete izgleda više koristi muškarcima tokom dužeg životnog perioda i kasnije do srednjeg doba“, rekao je Chen.

Što se tiče nauke, treba istaći da ova studija nije pokrivala period pre puberteta, tako da ne može da odredi da li odnosi roditelja i dece izazivaju depresiju ili ne, niti objašnjava kako te dve stvari mogu biti povezane.

Pretpostavljamo da većina vas koji ovo čitate misli da su istraživači „otkrili toplu vodu“, sa čime se i mi slažemo donekle. Jer svi znamo koliko su dobri društveni odnosi važni za mentalno zdravlje, znamo koliko društvo može da pomogne u prevazilaženju problema, a pogotovu znamo koliko odnosi sa roditeljima mogu uticati na decu, ali, eto, sad je i nauka dala potvrdu.