filteri close
Objavljeno: 27.09.2019. Image source: florentiabuckingham/pixabay
300x600

Iako ovo možda spada u opšte narodno znanje, sada imamo i naučnu potvrdu.

Da li bliska prijateljstva utiču na vaše samopouzdanje i dobru sliku o sebi, ili visoko samopouzdanje utiče na kvalitet vaših prijateljstava?

I jedno i drugo. Pre nego što viknete „pa, dobro jutro, voda je mokra!“, da vam kažemo da je ovo rezultat široke metaanalize više od dve decenija istraživanja, koju je objavila Američka psihološka asocijacija (American Psychological Association) u žurnalu Journal of Personality and Social Psychology.

„Prvi put imamo sistemski odgovor na ključno pitanje u polju istraživanja dobre slike o sebi: Da li i u kojoj meri društveni odnosi pojedinca utiču na njegov ili njen razvoj slike o sebi, kao i obrnuto. Odgovor na pitanje u kom uzrastu se to dešava jeste tokom celog života“, rekla je doktorka Michelle A. Harris sa Univerziteta u Ostinu.

Ona i njen tim analizirali su 52 studije u koje je bilo uključeno čak 47.000 subjekata (od čega 54 odsto žene) a koje su istraživale uticaj dobre slike o sebi i samopouzdanja na društvene odnose tokom vremena, odnosno na obrnuti efekat.

Studije su objavljivane od 1992. do 2016. godine u više zemalja: SAD, Švajcarska, Nemačka, Australija, Belgija, Kanada, Finska, Grčka, Rusija i Švedska.

Autori su pronašli da pozitivni društveni odnosi, društvena podrška i društveno prihvatanje pomažu da se oblikuje slika koju pojedinac ima o sebi tokom uzrasta od četiri do 76 godina. Autori su pronašli da postoji i snažan efekat u suprotnom smeru, odnosno da postoje jake veze između dobre slike o sebi u građenju društvenih odnosa, ali i da dobri društveni odnosi pomažu izgradnji dobre slike o sebi.

Štaviše, ovaj pozitivni uticaj se akumulira tokom vremena i može biti veoma značajan za osobe tokom vremena.

Svi ovi nalazi su isti nevezano za nacionalnost ili rasu ispitanika.

Dakle, sada je i nauka potvrdila ono što smo svi znali: važno je imati društvo i prijatelje i važno je imati dobre prijatelje.