filteri close
Objavljeno: 26.08.2022. Image source: Pixabay
300x600

Nove korona brojke ni malo ne ohrabruju

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 4.025 osoba, a istovremeno su od posledica ove bolesti preminule 23 osobe.

Na respiratoru su 34 pacijenta. Broj hospitalizovanih 671.

 Na bolničkom lečenju su 671 pacijent, od kojih su 34 na respiratoru.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana na korona virus testirano je 13.908 osoba, od kojih je 4.240 bilo pozitivno. Na respiratorima je bio 31 pacijent, preminulo je 19 ljudi.

"Deca školskog uzrasta se najmanje zaražavaju"

Epidemiološka situacija u Srbiji je nesigurna, a bliži se 1. septembar, dan kada bi deca trebalo da krenu u školu, a radno aktivno stanovništvo da se masovno vrati u kolektive.

Iako je poslednjih dana bilo govora na temu treba li pomerati početak školske godine, epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović objašnjava za „Blic da ako sve bude kao do sada, da nema razloga da nastava ne krene kako je planirano po programu i bez ikakvog pomeranja.

"Deca starijeg predškolskog uzrasta, kao i školskog najmanje se registruju kao novooboleli, što govori da taj deo populacije ima dobar imunitet i prolazi mnogo lakše. To znači da ako situacija ostane takva, onda nema razloga da škola ne počne škola 1. septembra. Na osnovu podataka kojim raspolažem nema razloga da se nešto pomera, s tim što moramo očekivati da se u septembru vraća i kompletno radno aktivno stanovništvo u radni proces, u najvećoj meri završavaju se godišnji odmori, počinju škole, počinje mnogo veća privredna aktivnost i tada se povećavaju uslovi za širenje infekcije. Tada je veća komunikacija, više je kontakata, prema tome to treba uzeti u obzir", objašnjava profesor Tiodorović za Blic.