filteri close
Objavljeno: 13.05.2022. Image source: Foto: Pexel/John Diez
300x600

Žalfija je prepuna hranljivih materija, minerala i antioksidanata koji zajedno pružaju brojne zdravstvene pogodnosti. 

Pijenjem čaja od žalfije:

Čuvate oralno zdravlje

Žalfija sadrži antibakterijske agense koji pomažu u borbi protiv bakterija koje uzrokuju nakupljanje plaka i druge oralne probleme. Iako vodice za ispiranje usta koje sadrže ekstrakt žalfije mogu efikasno da smanje ovu bakteriju, praksa je pokazala i da ispijanje čaja od žalfije ima sličan efekat. Anti-inflamatorna svojstva čaja od žalfije takođe mogu pomoći u smanjenju upale u ustima i grlu.

Poboljšajte kognitivne funkcije

Iako potencijal čaja od žalfije da podrži kognitivne funkcije još nije dokazan, brojne studije pokazuju kako ekstrakt žalfije može imati koristi od sposobnosti kao što su kritičko razmišljanje i rešavanje problema. U jednoj studiji, ljudi sa blagom do umerenom Alchajmerovom bolešću uzimali su ekstrakt žalfije tokom perioda od 16 nedelja. Rezultati su pokazali poboljšana kognitivna merenja, kao i smanjenu agitaciju.

Rešite se lako neugodih afti na potuno prirodan način!

Olakšavate simptome menopauze

Mnoge žene koriste čaj od žalfije da ublaže neke simptome menopauze uzrokovane padom estrogena kao što su:

• Znojenje
• Valunzi
Angina pektoris (bol u grudima)
• Problemi sa spavanjem

U jednoj studiji, žene u menopauzi koje su imale najmanje 5 valunga dnevno lečene su svežim listovima žalfije tokom 8 nedelja. Preparat žalfije pokazao je kliničku vrednost u lečenju valunga.

Nutritivne prednosti

Žalfija sadrži brojne hranljive materije koje unapređuju zdravlje, uključujući sledeće vitamine, minerale i antioksidante, poput vitamina K, magnezijuma, cinka, gvožđa, itd.

Preporučena količina

Da biste izbegli bilo kakve zdravstvene rizike, trebalo bi da se ograničite na 3 do 6 šoljica čaja od žalfije dnevno.

Oprez

Žalfija sadrži sastojak koji se zove tujon, koji može imati štetne efekte na ljudski orgnaizam. Zbog njegovog štetnog dejstva, čaj od žalfije nije preporučljiv za trudnice ili dojilje.

Pripema čaja od žalfije

Za pripremu čaja od žalfije u 1 šolju ključale vode i dodajte 1 kafenu kašiku listova žalfije. Ostavite da odstoje oko 5 do 8 minuta, a zatim ih procedite. 

Da biste poboljšali ukus čaju od žalfije, možete dodati bilo koji od sledećih sastojaka:

• Šećer
• Med
• Limunov sok ili limunova kora
• Cimet