filteri close
Objavljeno: 17.03.2023. Image source: Unsplash
300x600

Ipak, rešenje je vrlo prosto, kao i za mnoge druge stvari

Prolećni umor javlja se u ovo doba godine, tačnije u proleće. Neke od simptoma koji se javljaju su iscrpljenost, nedostatak energije i poteškoće u koncetraciji.

Razlog za to se nalazi u povećanju dnevne svetlosti.

Takođe, kod prolećnog umora problem sa koncetracijom posebno pogađa starije osobe i one sa proširenim venama.

Na tu temu, gostujući na RTS-u osvrnuo se doktor Dario Jocić. Kako je na samom početku istakao, u proleće se dešavaju određene atmosferske pojave, kao što je kolebanje atmosferskog pritiska, ali i produžavanje dana. Kod nas se menja dnevno-noćni ritam lučenja hormona.

"Dolazi do širenja krvnih sudova. Opasniji su pacijenti koji imaju arterijske tegobe, povišeni krvni pritisak, ranije šlog, zatim probleme sa cirkulacijom. Svakako imaju probama pacijenti koji imaju venski problem", objasnio je doktor i napomenuo da su vene krvni sudovi koji su zaduženi da vraćaju krv od periferije ka srcu.

Kada imamo proširene vene ta krv se zadržava u donje ekstremitete i onda se javlja hronični umor. Jedan od simptoma je i bol u nogama.

"Ono što su simptomi proširenih vena su bol u nogama, osećaj težine, napetost, umorne noge, zatim svrab, a kasnije može da dođe do komplikacija venskih bolesti", dodao je dr Jocić i istakao da ove tegobe najviše pogađaju ljude sa kardio-vaskularnim problemima i bolestima pluća, kao i one starije dobi.

Za kraj doktor je savetovao da nikako ne treba da sedimo u kući, već treba da budemo fizički aktivni i poštujemo preporuke zdravog života.