filteri close
Objavljeno: 01.11.2021. Image source: Foto:Unsplash/Adrian Swancar
300x600

Koliko često vas boli glava, a nite sigurni zbog čega je to i da li treba da popijete neki lek.

Bolovi u glavi mogu biti prouzrokovani iz različitih razloga, koji su najčešće bezazleni i prolazni.

Svakako, ukoliko su vaši bolovi u glavi konstantni, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom. U zavisnosti gde i kada ste osetili bol u glavi, možete razlikovati simptome.

Preporuka je, da ako su glavobolje učestale i pojavljuju se periodično u isto vreme i na istom mestu, da posetite vašeg doktora. Signali da se radi o ozbiljnijem zdravstvenom problemu su munjevita glavobolja, učestala jutarnja glavobolja ili pak migrena kod koje ni lekovi ne mogu da lokalizuju bol.

Najčešće glavobolje razlikujemo po osećaju koji imamo, a koji se opisuje na sledeći način: Bol u samo na jednoj polovini glave predstavlja kratkotrajnu migrenu koja može trajati do 3 dana, ali ne predstavlja opasnost.

Osetljivost na buku i svetlost, kao i moguća mučnina su znaci da što pre treba uzeti neki medikament protiv bolova, i dozvoliti sebi mirovanje u zamračenoj i tihoj prostoriji. Neretki osećaj bola u glavi koji se opisuje kao stezanje obručom oko cele glave je najčešće prouzrokovan stresom, koji može biti rešen time što ćete odspavati 20-30 minuta.

Ukoliko osećate bol na jednoj strani lica i imate natečen kapak, verovatno imate Klaster glavobolju koja može potrajati od 2 nedelje pa čak do mese dana. Specifično kod ove vrste glavobolje je što se javlja u isto doba dana i noći, i periodično se može javljati i na nekoliko godina.

Za razliku od migrene, za olakšavanje bolova, ljudi praktikuju šetnju, odnosno povećano kretanje. Ukoliko ste žena, manja je verovatnoća da ćete osetiti ovu vrstu glavobolje, imajući u vidu da je ona učestalija kod muške populacije.

Za bol lokalizovan u predelu čela su odgovorni sinusi, odnosno njihova upala. Bol se može rašiti i u predelu nosa. Inhalacija i tuširanje toplom vodom olakšavaju podnošenje ovih glavobolja. Problemi i slaba cirkulacija u kičmi i vratnom predelu, koji se javljaju pri dugom sedenju, mogu prouzrokovati glavobolju čiji se bol manifestuje u predelu temena glave.

Neka vrsta rekracije i svež vazduh su pravo rešenje za ovakvu vrstu glavobolje.  Koliko god simptomi zvučali loše, ne brinite se, najčešća vrsta glavobolje je ona koja se javlja usled dehidratacije, kada ne unosimo dovoljnu količinu tečnosti u organizam.

Šta čekate, trk po čašu vode!