filteri close
Objavljeno: 06.10.2024. Image source: Pixabay
300x600

Savršena kombinacija topline i ukusa – jelo koje će vam obogatiti hladne jesenje dane

S prvim hladnim danima jeseni, prirodno je da počnemo da tražimo toplija, zasitnija jela koja greju ne samo telo već i dušu. Jedno od najomiljenijih jela za ovo doba godine svakako je čili. Ovaj bogat, pikantan specijalitet s mesom i pasuljem ima duboke korene u američkoj i meksičkoj kuhinji, a njegova popularnost se proširila širom sveta. Sada je pravi trenutak da se posvetimo pripremi toplijih obroka, a čili je idealan kandidat da se nađe na vašem jesenjem stolu.

Čili, ili "chili con carne" ("čili sa mesom" na španskom), prvi put je nastao na jugozapadu SAD, posebno u Teksasu. Iako neki veruju da ima meksičko poreklo, moderni čili je teksaški izum sa meksičkim uticajima. U 19. veku, imigranti i kauboji su često pravili ovo jelo kao jednostavan, jeftin i izdašan obrok koji se lako može spremiti u pokretu.

Vremenom su različite varijacije postale popularne, uključujući verzije sa pasuljem, bez pasulja, čak i vegetarijanske varijante. U nekim delovima SAD-a, čili se sprema na više načina, a lokalni festivali i takmičenja u pravljenju čilija dodatno su doprineli popularnosti ovog jela.

Koji su sastojci i kako se pravi?

Klasični čili uključuje osnovne sastojke kao što su mleveno meso (najčešće govedina), crni ili crveni pasulj, paradajz, luk, beli luk i mešavinu začina poput kumina, origana i čilija u prahu. Ljuta paprika (ili čak ljuti sos) daje jelu prepoznatljivu pikantnost, a mnogi dodaju i kockice čokolade ili pivo kako bi pojačali ukus i dobili bogatiju aromu.

Zero-waste kuvanje: Kako smanjiti otpad i uštedeti novac u kuhinji

Ono što je divno kod čilija jeste njegova prilagodljivost – možete ga napraviti po svom ukusu, dodati više ili manje ljutine, izbaciti meso i napraviti vegetarijansku verziju ili eksperimentisati sa različitim vrstama pasulja. Mogućnosti su zaista, zaista brojne.

Kako se služi?

Čili se najčešće služi u dubokoj činiji, prekriven raznim dodacima koji dodatno obogaćuju ukus. Najpopularniji dodaci uključuju narendani sir (najčešće čedar), pavlaku, avokado, iseckani mladi luk ili jalapeno paprike. Uz njega se često služe tortilja čips, kukuruzni hleb ili klasične tortilje.

Takođe, čili je idealan za porodična okupljanja ili sportske večeri – jednostavno se priprema, lako se može podgrejati, a ukus biva sve bolji što duže stoji.

Recept za klasični čili kod kuće

Ako želite da se oprobate u pravljenju čilija kod kuće, evo jednog jednostavnog recepta koji će vam doneti toplinu u hladnim jesenjim danima.

Sastojci:

- 500 g mlevene govedine

- 1 konzerva crvenog pasulja (400 g), oceđena

- 1 konzerva paradajza isečenog na kockice (400 g)

- 1 veliki luk, sitno iseckan

- 2 čena belog luka, sitno seckana

- 1 zelena paprika, iseckana na kockice

- 1-2 kašike čilija u prahu (po ukusu)

- 1 kašičica kumina

- 1 kašičica origana

- So i biber po ukusu

- 500 ml goveđeg bujona

- Maslinovo ulje za prženje

Islandski skir (skyr): Tajna zdravlja sa severa, koju možete napraviti kod kuće

Priprema:

1. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, pa pržite iseckani luk i beli luk dok ne omekšaju (oko 5 minuta).

2. Dodajte mlevenu govedinu i pržite dok ne porumeni. Povremeno mešajte da se meso ravnomerno skuva.

3. Dodajte čili u prahu, kumin i origano. Promešajte da se začini ravnomerno rasporede.

4. Ubacite zelenu papriku i oceđeni pasulj, pa dodajte paradajz iz konzerve zajedno sa sokom.

5. Sipajte goveđi bujon i promešajte. Pustite da provri, zatim smanjite vatru i krčkajte poklopljeno na tihoj vatri oko 30-45 minuta, dok se ukusi ne sjedine. Povremeno promešajte.

6. Po potrebi dodajte još začina (soli, bibera ili čilija u prahu) po ukusu.

Poslužite čili topao, sa omiljenim dodacima poput pavlake, sira, mladog luka ili tortilja čipsa.

Engleski krem: Zašto je ova klasična poslastica i dalje tako popularna?

Jesen je savršeno vreme da unesete toplinu u svoj dom i tanjir, a čili je jelo koje savršeno odgovara toj ulozi. Pravi se jednostavno, brzo i možete ga prilagoditi svojim preferencijama. Uz bogat ukus i mnoštvo dodataka, ovo jelo će zasigurno postati vaš omiljeni izbor u hladnijim danima.