filteri close
Objavljeno: 04.10.2024. Image source: Medik
300x600

Niskokalorična, osvežavajuća proteinska bomba

Poslednjih godina se kod nas u raznim marketima može kupiti prehrambeni proizvod skir (skyr). 

On dolazi iz dalekog Islanda i brzo "kupi" svakog ko želi da se hrani zdravo, ili prosto uživa u dobrom ukusu. On je sada jedan od najpopularnijih mlečnih proizvoda širom sveta, zahvaljujući svom bogatom nutritivnom sastavu i jedinstvenom ukusu.

Iako ga mnogi smatraju jogurtom, skir je zapravo tradicionalni islandski mlečni proizvod sličan siru, ali sa teksturom i karakteristikama koje podsećaju na gust jogurt. Ovaj proizvod ima vekovnu tradiciju i često se koristi kao deo ishrane ljudi koji žele balans između uživanja u hrani i zdravlja.

Šta je skir i zašto je dobar?

Skir je mlečni proizvod bogat proteinima, sa niskim sadržajem masti, što ga čini idealnim za one koji traže zdravu i hranljivu užinu ili dodatak obroku. Skir je posebno koristan za sportiste i one koji vode aktivan način života jer pomaže u izgradnji i regeneraciji mišića, zahvaljujući visokom sadržaju proteina. Uz to, bogat je kalcijumom, koji je bitan za zdravlje kostiju.

Kus-kus sa povrćem

Islandski skir je niskokaloričan, što ga čini odličnim izborom za one koji žele da smanje unos kalorija, ali i dalje unose dovoljno proteina. U proseku, 100 grama skira sadrži oko 60-70 kalorija, ali to varira u zavisnosti od brenda ili recepta. Takođe, sadrži minimalne količine masti, dok je bogat kalcijumom i vitaminima, posebno vitaminom B12.

Kakav je ukus skira?

Skir ima blago kiseo ukus, sličan grčkom jogurtu, ali sa kremastijom teksturom. Ovaj jedinstveni ukus čini ga pogodnim za različite kulinarske varijacije. Može se konzumirati kao desert sa voćem i medom, kao doručak sa žitaricama, ili čak kao slani dodatak jelima. Zbog svoje guste strukture, mnogi ga koriste kao bazu za smutije, prelive i namaze.

Za koga je skir dobar?

Skir je odličan za gotovo svakoga. Posebno je koristan za one koji žele da smanje unos masti i kalorija, a da zadrže unos proteina. Vegetarijanci ga često biraju kao izvor proteina, dok je pogodan i za ljude koji žele da kontrolišu telesnu težinu. Takođe je odličan izbor za stariju populaciju zbog visokog sadržaja kalcijuma, koji pomaže u održavanju zdravlja kostiju.

Kako pripremiti skir kod kuće?

Ako želite da uživate u domaćem skiru, možete ga napraviti jednostavno kod kuće uz samo nekoliko sastojaka.

Recept za domaći skir

Potrebni sastojci:

- 1 litar obranog mleka

- 1 kašičica skir starter kulture (možete koristiti i običan grčki jogurt kao zamenu)

- 1 kašičica sirišta (koje možete nabaviti u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane)

Priprema:

Zagrejte mleko na 86-90°C i pustite da se polako ohladi na 39°C. To traje nekoliko sati.

Dodajte sirište, svež skir i dobro promešajte. Kao alternativu svežem skiru, možete koristiti svež jogurt, kefir, pavlaku ili njihovu mešavinu – ili koristiti starter kulturu.

Ako koristite starter kulturu, rastvorite prah u manjoj količini mlakog mleka i dodajte u ostatak mleka.

Mafini od bundeve

Koristite ili:

- 1 kesicu starter kulture

ili

- 1-2 prstohvata starter kulture iz staklene bočice sa zatvaračem na škljocanje.

Sipajte mleko u aparat za jogurt, ako ga imate. Ako nemate, pokrijte lonac i pažljivo ga umotajte u peškir ili ćebe kako bi ostao topao.

Ostavite mleko da fermentiše i koaguliše 5 sati. Ako ostavite samo 4½ sata, gruš će izgledati blago grub, a ako ga ostavite mnogo duže od 5 sati, postaje previše čvrst za pravilno ceđenje.

Nakon 5 sati, zasecite gruš dugim nožem. Ako ostane čist i ravan rez na površini koji ostaje otvoren – pređite na sledeći korak. Ako ne, ostavite gruš da fermentiše još malo.

Uzmete cediljku ili sito, postavite gazu preko nje i stavite je iznad lonca ili posude kako biste sakupili surutku koja će se iscediti.

Sipajte gruš u cediljku/sito – pazite da se ne napuni više od 7-9 cm. Ako je proces bio uspešan, samo će se malo surutke ocediti, i ona bi trebalo da bude vidljiva uz strane i ivice. Ako skir ispadne kako treba, gruš će se lako raspasti na manje komade, ali ne bi trebalo da izgleda ni previše tečno ni grudvast.

Ostavite gruš da se polako cedi u frižideru 12-24 sata.

Kada skir postane čvrst i suv, spreman je za uživanje.

Čuvajte ga pokrivenog i on će ostati svež u frižideru 4-5 dana.

Recept za mochi, osvežavajuću poslasticu iz dalekog Japana

Saveti:

Ovo je osnovni recept za skir, ali možete eksperimentisati sa dodavanjem ukusa. Na primer, možete dodati vanilu, med, voće ili orahe za dodatnu aromu. Skir je savršen kao lagan doručak uz žitarice i bobičasto voće, ili kao proteinski obrok nakon treninga. Takođe, odličan je i kao međuobrok ili desert u kombinaciji sa medom i orašastim plodovima.

Skir koji ste napravili kod kuće najbolje je konzumirati svež, a možete ga čuvati u frižideru nekoliko dana.