filteri close
Objavljeno: 24.08.2024. Image source: Pexels
300x600

Otkrijte kako da napravite ovu savršeno osvežavajuću i egzotičnu poslasticu kod kuće

Leto je u punom jeku, temperature su visoke, i svi tražimo načine da se rashladimo i uživamo u osvežavajućim poslasticama. Dok su sladoled i hladni napici nezaobilazni u ovim vrelim danima, zašto ne biste probali nešto drugačije? 

Zašto ne bismo to učinili na jedinstven i ukusan način, putujući kulinarskim čarima dalekog Japana?

Predstavljamo vam mochi, tradicionalnu japansku poslasticu koja će vas osvojiti svojom mekoćom, slatkoćom i neverovatnom svestranošću. Ovaj lepljivi kolačić od pirinča savršen je za toplije dane, a zahvaljujući različitim punjenjima, može se prilagoditi svakom ukusu.

Mochi je idealna letnja poslastica koja kombinuje egzotične ukuse sa zanimljivom teksturom. Ove male, mekane kuglice mogu biti punjene voćem, sladoledom ili klasičnim slatkim pasuljem, što ih čini savršenim desertom za vrele letnje dane.

Hit letnji recept: Salata od lubenice i feta sira! Osvežava i hidrira

Mochi se pravi od lepljivog pirinča, koji se melje i oblikuje u glatke kuglice. Iako može delovati komplikovano, priprema ovog slatkiša je zapravo jednostavnija nego što se čini. U nastavku vam donosimo recept za mochi punjen sladoledom – osvežavajuću varijaciju koja će vas sigurno oduševiti!

Recept za mochi punjen sladoledom

Sastojci:

- 200 g lepljivog pirinčanog brašna (mochiko)

- 100 g šećera

- 200 ml vode

- Kukuruzni skrob za posipanje

- Sladoled po izboru (najbolje voćni ili vanila)

Priprema:

1. Priprema Mochi testa:

- U velikoj posudi pomešajte lepljivo pirinčano brašno i šećer.

- Dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

- Prebacite smesu u šerpu i kuvajte na srednjoj temperaturi, neprekidno mešajući, dok se smesa ne zgusne i postane lepljiva (otprilike 10 minuta).

2. Oblikovanje Mochi kuglica:

- Posipajte radnu površinu kukuruznim skrobom kako se mochi ne bi lepio.

- Prebacite smesu na posutu površinu i ostavite da se malo ohladi.

- Razvaljajte testo u tanki sloj (oko 5 mm debljine) i isecite na krugove prečnika oko 8 cm.

3. Punjenje Mochi kuglica:

- Na svaki krug stavite malu kašiku sladoleda po izboru.

- Pažljivo preklopite testo oko sladoleda i oblikujte kuglicu, vodeći računa da su ivice dobro zatvorene.

- Stavljajte kuglice u zamrzivač na 2-3 sata, dok se sladoled ponovo ne stegne.

4. Posluživanje:

- Kada je mochi spreman, izvadite kuglice iz zamrzivača i ostavite ih nekoliko minuta da omekšaju pre serviranja.

- Mochi je spreman za uživanje! Možete ga poslužiti sa svežim voćem ili preliti čokoladnim sosom.

Letnja kuhinja: Osvježavajući gaspačo za lakše vrele dane

Ovaj jednostavan i osvežavajući recept će vas osvojiti svojom egzotikom i savršenom kombinacijom ukusa i teksture. Mochi punjen sladoledom je prava letnja poslastica koja će vas i vaše goste, rashladiti i osvežiti u vrelim danima.