filteri close
Objavljeno: 30.09.2024. Image source: Pexels
300x600

Kako da ga napravite kod kuće i uživate

Engleski krem, poznat i kao custard (kastard), jedna je od onih slatkih poslastica koje nikada ne izlaze iz mode. Ovaj nežni, kremasti desert osvaja srca ljubitelja slatkog već generacijama.

Ali šta ga čini tako posebnim?

Prvo, tu je njegova neodoljiva tekstura. Glatka i svilenkasta, topi se u ustima poput oblaka. Zatim, njegova svestranost - može se služiti samostalno, kao preliv za voće ili kolače, ili kao baza za druge deserte.

Engleski krem je takođe izuzetno hranljiv. Bogat je proteinima iz jaja i kalcijumom iz mleka, što ga čini ne samo ukusnim već i nutritivno vrednim.

Bilo da ga koristite kao preliv za voćne pite, punjenje za kroasane, ili kao samostalan desert, ovaj krem obogaćuje svaku poslasticu. Njegova kremasta tekstura i savršeni balans slatkoće čine ga omiljenim među ljubiteljima slatkog.

Kolač sa brusnicom i limunom

Engleski krem koristi jednostavne sastojke – mleko, žumanca, šećer i vanilu, koji zajedno stvaraju bogat, kremast i gladak ukus. Ovi sastojci se međusobno dopunjuju, a zbog njihove kombinacije dobija se desert koji je dovoljno lagan, ali i dovoljno dekadentan.

Ono što engleski krem izdvaja je njegova jedinstvena tekstura. Pravilnom tehnikom pripreme, krem postaje gladak i svilenkast, topi se u ustima, a to je upravo ono što daje osećaj luksuza kod ovog deserta.

Custard je izuzetno svestran – može se koristiti kao preliv, punjenje, ili jednostavno kao desert uz dodatak voća ili kolača. Takođe, možete ga personalizovati dodavanjem arome poput ruma, cimeta ili muskatnog oraščića, zavisno od ukusa.

Zašto je dobar da se pravi?

1. Jednostavni sastojci 

Sve što vam je potrebno za custard već imate kod kuće – mleko, jaja, šećer i vanilin ekstrakt. Bez posebnih ili egzotičnih namirnica, ovaj desert možete napraviti u bilo koje doba.

2. Brza priprema 

Iako deluje sofisticirano, engleski krem se lako priprema za manje od pola sata. Sve što vam je potrebno jeste malo pažnje prilikom kuvanja, kako bi se dobila savršena tekstura.

3. Odličan za svaku priliku 

Custard možete poslužiti kao deo svečane večere ili kao brzi desert nakon ručka. Njegova jednostavnost i svestranost omogućavaju da ga prilagodite različitim prilikama.

Šta činiti ako vam se često prijede nešto slatko?

Recept za engleski krem:

Sastojci:

- 500 ml mleka

- 4 žumanca

- 100 g šećera

- 1 kašičica vanilin ekstrakta

Priprema:

1. Zagrejte mleko 

Sipajte mleko u šerpu i zagrejte ga na srednjoj temperaturi dok ne počne da peni, ali ne sme da proključa.

2. Pomešajte žumanca i šećer 

U drugoj činiji, umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svetložute boje i kremasti.

3. Tempering žumanaca

Polako dodajte zagrejano mleko u mešavinu žumanaca, stalno mešajući da se jaja ne zgrudvaju. Ovaj korak je važan kako biste izbegli da žumanca previše skuvate.

4. Vratite krem na šporet 

Vratite mešavinu u šerpu i kuvajte na niskoj temperaturi uz stalno mešanje drvenom kašikom ili varjačom. Krem treba da se zgusne, ali pazite da ne provri kako se ne bi zgrudvao.

5. Dodajte vanilu

Kada se krem zgusne do željene konzistencije, sklonite ga sa vatre i dodajte vanilin ekstrakt. Promešajte i ostavite da se malo prohladi.

6. Serviranje 

Custard možete služiti odmah dok je još topao ili ga ohladiti u frižideru i poslužiti hladnog. Idealan je uz voće, kolače ili kao samostalan desert.

Engleski krem je savršen dodatak svakoj poslastici, a njegova priprema je jednostavna i brza. Probajte ga i uživajte u bogatom, kremastom ukusu ovog klasičnog dezerta!