filteri close
Objavljeno: 02.06.2020. Image source: Pixabay/Jill Wellington
300x600

U pitanju su cirkulacija i flavanol

Tim britanskih naučnika nedavno je otkrio da konzumiranje crne čokolade povoljno utiče na vid.

Rezultati istraživanja su pokazali da flavanol, kojim je bogat kakao, poboljšava dotok krvi u mozak i u mrežnjaču oka.

Konzumiranje crne čokolade povoljno utiče na vid, pokazala je studija naučnika sa britanskog Univerziteta "Riding".

Da li je i kada čokolada zdrava? Koliko čokolade je nezdravo?

Autori studije testirali su vid 30 muškaraca i žena između 18 i 35 godina, nekoliko sati pošto su pojeli čokoladu normalne veličine.

Test je urađen dva puta, prvi put učesnici u istraživanju su jeli crnu čokoladu, a drugi put belu. Razlika ove dve čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakaou.

Ovo su najzdravija ulja za pripremu hrane

Ovog sastojka ima još u grejpfrutu, crnom vinu, zelenom čaju i jabukama.

Da bi izbegli netačne rezultate, naučnici su ispitanicima rekli da im mere količinu masti u krvi nakon unošenja čokolade u organizam.

Nakon što su pojeli crnu čokoladu, učesnici u studiji su pokazali najbolje rezultate na testovima za proveru vida i mentalnih sposobnosti.

Doručkujte obilno da biste posle bili manje gladni - da li je baš tako?

Naučnici tvrde da je ishod istraživanja ovakav, jer flavanol, koga u beloj čokoladi ima samo u tragovima, poboljšava dotok krvi u mozak i u mrežnjaču oka.

U prethodnim studijama, naučnici su otkrili da crna čokolada smanjuje holesterol i dobro utiče na trombocite i da bi kakao mogao biti važan deo zdrave ishrane za ljude sa kardio-vaskularnim bolestima.