filteri close
Objavljeno: 27.04.2020. Image source: congerdesign/Pixabay
300x600

Na tržištu je mnogo proizvoda i često smo u nedoumici koje je od ponuđenih ulja najbolje i najzdravije za različite oblike pripreme hrane. 

Maslinovo ulje

Među prvima na listi zdravih ulja svakako je – maslinovo.

Možete ga koristiti za gotovo bilo koju vrstu kuvanja.

Najzdravije je ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Ono pomaže u snižavanju krvnog pritiska i ima protivupalna svojstva. 

Smanjuje rizik od bolesti srca poboljšavajući zdravlje krvnih sudova i sprečavajući stvaranje krvnih ugrušaka.

Oksidativni stres – vodič za razumevanje i prevenciju smrtonosnog problema današnjice

Maslinovo ulje je takođe bogato antioksidansima, koji sprečavaju ćelijska oštećenja. 

MCT ulje 

MCT je skraćenica, i odnosi se na trigliceride srednje dužine lanca. To su specijalne vrste zasićenih masnih kiselina sa ugljeničnim lancima srednje dužine.

MCT ulje možete dodati u smutije i prelive za salatu.

Njegove zdravstvene prednosti su brojne:

  • pozitivno utiče na metabolizam, 
  • poboljšava kognitivne funkcije, 
  • pomaže kod sindroma nervoznih creva, 
  • kao i intolerancije na gluten, 
  • kod alergija, 
  • Kronove bolesti i 
  • različitih bakterijskih infekcija.

MCT ulje je poslednjih godina predmet brojnih istraživanja zbog svog potencijalno pozitivnog dejstva kod problema Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, epilepsije i dijabetesa u slučaju insulinske rezistencije. 

Ulje avokada 

Ulje avokada dobro je hladno (u salatama, umacima ili napicima), ali i za pripremu tople hrane (pečenjem).

Sadrži visok nivo oleinske kiseline, masne kiseline sa mnogo zdravstvenih koristi.

Avokado na dan - borac protiv lošeg holesterola!

Kad ga jedete s povrćem, ono povećava količinu antioksidanasa koje unosite u organizam, pomažući telu da se uspešno bori protiv slobodnih radikala.

Ulje avokada može otkloniti upalu i smiriti simptome artritisa.

Takođe se pokazalo i kao dobar vid prevencije razvoja bolesti desni. 

Laneno ulje 

Iako je tačka dimljenja preniska za kuvanje, laneno ulje je pametan izbor za salate, soseve i pripremu napitaka.

Bogato je omega-3 masnim kiselinama.

Alfa-linolenska kiselina (ALA) u lanenom ulju značajna je za osobe koje imaju problem sa srcem i pozitivno utiče na snižavanje krvnog pritiska. 

Ulje od uljane repice 

Ovo ulje ima malo zasićenih masti, ali je bogato monozasićenim mastima.

Sadrži fitosterole, koji mogu pomoći u smanjenju količine holesterola koje vaše telo apsorbuje.

11 najboljih brzih saveta za regulisanje holesterola

Takođe je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, još jedne blagodeti za očuvanje dobrog zdravlja srca. 

Bademovo ulje 

Bademovo ulje ima visok nivo zasićenih masti i vitamina E. 

Rafinirano bademovo ulje ima visoku otpornost na toplotu, pa je dobro za kuvanje na visokim temperaturama i prženje.

Nerafinirano bademovo ulje ima orašasti ukus i najbolje je kao preliv za salatu ili u prelivima za testeninu. 

Orahovo ulje 

Orahovo ulje ne bi trebalo da koristite za pripremanje jela na visokim temperaturama, ali ga orašasti ukus čini odličnim izborom za preliv za salate ili pripremu soseva.

Orahovo ulje sadrži dosta alfa-linolenske kiseline (ALA), koja je blagotvorna za zdravlje srca i kože.