filteri close
Objavljeno: 25.04.2020. Image source: Pexels/Pixabay
300x600

Nauka se ne slaže baš sa narodnom mudrošću...

"Doručak je najvažniji deo dana", "pojedi dobar doručak, pa ćeš duže vremena biti manje gladan". Svi smo to čuli mnogo puta i nikome to nije strano.

Ali, da li je to zaista tako?

Pa sudeći prema nekim istraživanjima, kaloričan jutarnji obrok će vam zaista pomoći, ali u tome da nabacite koji kilogram i malo proširite struk!

Doručak ni po koju cenu ga ne smete preskakati, savet je koji su nam delile naše bake i mame.

Još jedna prednost mediteranske dijete: Usporava mentalno starenje!

Ali, i pored naše svesnosti o značaju tog obroka, kao i brojnih konvencionalnih nutricionističkih mudrosti koje su potvrdile značaj doručka za čovekovo zdravlje, neke studije pokazuju da ga skoro svakodnevno preskače čak 50 odsto stanovništva.

A pravilno izbalansiran doručak predstavlja gorivo za organizam, daje nam energiju i omogućava da budemo aktivni, produktivni i raspoloženi tokom celog dana.

Crni luk je pravi čuvar zdravlja i borac za vaše telo!

Istraživanje koje je sproveo Tehnički univerzitet u Minhenu upozorava da ako želite da smršate, morate od samog jutra paziti šta jedete.

Ranije su stručnjaci tvrdili da ćete tokom dana jesti manje ukoliko konzumirate obilan doručak, dok je ovo istraživanje pokazalo da obilan doručak uglavnom znači da će i ručak i večera biti obilni!

Nemačka studija, objavljena u časopisu Nutrition Journal, utvrdila je da preskakanje jutarnjih obroka nema uticaj na broj kalorija koji se uzima tokom dana i da osobe nemaju smanjen apetit tokom dana ukoliko unesu veću količinu hrane za vreme doručka.

Postoje i LOŠE strane gubitka težine

Istraživanje je sprovedeno nad 400 ljudi, različite težine, i detaljno je analiziran njihov način ishrane u trajanju od dve nedelje. Za to vreme, svako konzumiranje hrane i pića od strane učesnika pažljivo je beleženo da bi se došlo do saznanja da li doručak utiče na gubitak težine.

Ispostavilo se da kaloričan doručak otvara apetit i tokom dana, što svakako nije dobro za one koji žele da smršaju.

Zato su nutricionisti za jutarnji obrok preporučili žitarice i voće.