filteri close
Objavljeno: 19.04.2020. Image source: pixabay/RitaE
300x600

Način ishrane dobar i za telo i za um

Brojnim potvrđenim prednostima mediteranskog načina ishrane stručnjaci su dodali i usporavanje mentalnog starenja. Primena dijete u kojoj dominira voće, povrće, maslinovo ulje i riba odličan je način da očuvamo zdravlje uma, tvrde američki naučnici.

Osobe koje jedu i piju kao Grci mogu da se nadaju da će u starijim godinama jasnije razmišljati, poručio je tim američkih stručnjaka iz Medicinskog centra Univerziteta Raš, u Čikagu.

Zaključak naučnika ukazuje na to da je mediteranski način ishrane blagotvoran i za mozak kao i za druge organe i ljudsko zdravlje uopšte, kao što su pokazale brojne prethodne studije.

Crni luk je pravi čuvar zdravlja i borac za vaše telo!

Do sada se pokazalo da dobro poznat način ishrane, koji karakteriše konzumiranje vina, mnogo voća, povrća, mahunarki, maslinovog ulja i ribe, uz vrlo malo mesa, preventivno deluje protiv srčanih bolesti, raka i dijabetesa.

Da bi utvrdio da li mediteranska ishrana deluje i na usporenije starenje mozga, tim naučnika proučio je prehrambene navike 4.000 stanovnika srednjeg zapada SAD. Svi ispitanici bili su stariji od 65 godina.

Procenjeno je koliko je ishrana učesnika istraživanja približna ishrani Grka, a sa druge strane, u kolikoj meri se pridržavaju prehrambenih smernica američke Vlade.

Postoje i LOŠE strane gubitka težine

Opadanje kognitivnih sposobnosti ispitanika mereno je svake tri godine, kroz testiranje pamćenja reči i osnovnih matematičkih sposobnosti.

Na skali mediteranske ishrane od 55 poena, ispitanici sa srednjeg zapada SAD su, u proseku, ostvarili rezultat od 28 poena.

Pri tom je utvrđeno da, što su se više pridržavali mediteranskog načina ishrane, to je njihovo mentalno starenje bilo sporije.

Na primer, razlika od 10 poena u sprovođenju mediteranskog načina ishrane značila bi da je onaj koji ima više poena, umno čak tri godine mlađi od onog koji ih ima manje.

Da li je svinjetina ZAISTA toliko štetna i treba li je izbegavati?

Rezultati ostaju isti čak i nakon što se uzmu u obzir ostali faktori od značaja, kao što je nivo obrazovanja.

S druge strane, bolji rezultat u pridržavanju prehrambenih smernica američke Vlade (u kojima se manji značaj pridaje konzumiranju ribe, mahunarki i savetuje umereno konzumiranje alkohola) nije rezultirao većom umnom svežinom ispitanika.

Naučni tim je kao moguće objašnjenje dobrog delovanja mediteranske ishrane na mozak izneo to što bi vino moglo da ga štiti od oštećenja.

Takođe, postoji velika verovatnoća da na bolje mentalne sposobnosti utiče i to što tradicionalna mediteranska hrana smanjuje takozvani "oksidativni stres" i procese zapaljenja koje su dovedene u vezu sa nastankom Alchajmerove bolesti.