filteri close
Objavljeno: 17.04.2020. Image source: Pixabay/Couleur
300x600

Podugačka je lista dobrobiti koje crni luk donosi...

Crni luk nije samo esencijalni začin raznim jelima, lepog ukusa i mirisa, već i pravi čuvar zdravlja.

Dobro, neko će se nasmejati na tvrdnju da crni luk miriše, ali ako se predrasude ostave po strani, on zaista miriše na zdravlje.

A šta ga čini tako posebnim?

Enzimi, antioksidanti, sulfidi i peptidi samo su neke od vrednih materija koje organizmu pomažu u borbi protiv brojnih bolesti, a sastavni su deo crnog luka. Nutricionisti preporučuju jednu glavicu aromatičnog povrća dnevno, najbolje u sirovom stanju, to jest u salati.

Kako da lako ofarbate i ukrasite jaja prirodnim bojama

Crni luk dah čini ne baš prijatnim, ali to je najverovatnije jedina mana koju to korisno povrće ima, naravno, ako se složite da je to uopšte mana.

Moćni enzimi koji se bore protiv raka prostate i jednjaka i druge veoma korisne materije za koje je potvrđeno da smanjuju rizik od bolesti krvnih sudova i srca samo su neki od razloga da jela sa crnim lukom često budu na trpezi.

Rezultati naučnih ispitivanja pokazali su da sulfidi, kojima to aromatično povrće obiluje, imaju važnu ulogu pri snižavanju povišenog krvnog pritiska i lošeg holesterola.

Jogurtom protiv alergija?

Takođe, peptidi iz crnog luka sprečavaju gubitak koštane mase tako što zaustavljaju gubitak kalcijuma i drugih važnih minerala.

Prema rečima stručnjaka, reč je o povrću koje je moćan antioksidant, a jedna od njegovih najvažnijih osobina je to što sadrži bioflavonoid kvercetin, odlično sredstvo protiv upala disajnih puteva.

Visok nivo vitamina C u kombinaciji sa kvercetinom gotovo blokira simptome gripa, alergije i prehlade.

Protivupalno dejstvo crnog luka, bez obzira na to da li je on crveni ili beli, mogu ublažiti tegobe (bol i otok) koje se javljaju kod obolelih od osteoporoze i reumatoidnog artritisa.

7 razloga zašto bi trebalo da jedemo više špargli

Nutricionisti ističu da bi ljubitelji masnije hrane, poslastica sa dosta šećera i jela koja obiluju proteinima mogu da se oslone na crni luk pri "čišćenju" arterija i odbrani od virusnih i gljivičnih oboljenja.

Kada je reč o količini, stručnjaci ističu da bi jedna glavica dnevno bila idealna, ali da to najčešće zbog ne baš prijatnog mirisa nije moguće.

Najbolje je unositi ga u svežem stanju, u salati, kako bi organizam mogao da iskoristi što više korisnih materija, ali je i delimično termički obrađen - pečen, baren ili dinstan - dosta dobar saveznik protiv bolesti.