filteri close
Objavljeno: 16.04.2020. Image source: Pixabay/Couleur
300x600

Istraživanje je pokazalo da određeni tip bakterija reguliše imuni sistem...

Konzumiranje jogurta u koji bi se dodao izvesni tip bakterija može da reguliše imuni sistem, što opet može da spreči pojavu alergija i nekih autoimunih bolesti, pokazalo je istraživanje stručnjaka Tokijskog univerziteta.

Alergije i autoimune bolesti, kao što je reumatoidni artritis, mogli bi jednog dana da budu sprečeni konzumiranjem izvesnog tipa bakterija u fermentisanoj hrani, kao što se neke vrste jogurta obogaćuju korisnim probioticima, pokazala je studija.

Sezonska alergija u doba korone – kako razlikovati simptome?

Stručnjaci s Tokijskog univerziteta su, hraneći laboratorijske miševe jednom porodicom bakterija, podstakli proizvodnju belih krvnih zrnaca, poznatih pod nazivom regulatorne T ćelije.

Reč je o ćelijama koje regulišu imonološki sistem i štite ga od preteranog reagovanja. Kada se imunološki sistem isuviše aktivira, može da prouzrokuje pojavu alergija, ali takođe i da uništi zdrave ćelije i tkiva i izazove autoimune bolesti kao što su reumatoidni artritis, psorijaza ili Kronova bolest.

Kako da se pripremite za prolećne alergije

Vođa japanskog istraživanja Kenija Honda i tim kolega su prvo primenom antibiotika "isprali" sve bakterije iz creva jednog broja miševa.

Nakon toga su ove životinje hranili sa 46 vrsta neškodljive klostridijum bakterije, utvrdivši da je to podstaklo brojnost T ćelija u njihovim crevima. Takvi miševi su postali otporniji na kolitis i druga alergijska oboljenja.

Ovakvo dejstvo moglo bi da se ostvari i na čoveku, ukoliko bi se u fermentisane prehrambene proizvode unosile žive klostridijum bakterije. Konzumiranjem takve hrane bi se umnožile regulatorne T ćelije u crevima ljudi i suzbile alergijske reakcije, tvrde istraživači.

Konačno! Srbija uskoro dobija savetovalište za alergije, celijakiju i druga oboljenja u ishrani

Oni su upozorili da postoje i neke vrste klostridijum bakterija koje su štetne - jedna od njih čak izaziva tetanus, dok bakterija klostridijum dificile spada u tzv. "superbakterije" otporne na lekove.

Naravno takve bakterije nisu bile u "koktelu" koji je davan miševima u japanskom istraživanju.